Регистрация

Оригинална супа топчета със застройка



Оригинална супа топчета със застройка
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1661

Трикове за супа топчета с ориз и зеленчуци и застройка от кисело мляко с яйце и брашно.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Сред най-популярните супи в България е добре познатата още от детската градина супа топчета. Нищо не пречи просто да се сварят каймата и ориза в бульона, ала друго си е в супата да има малки кръгли месни хапки. Затова и на някои места от страната я наричат чорба с кюфтета или супа с кюфтенца. Направата на малките месни топчета отнема време, затова мнозина домакини отказват да приготвят ястието, но Миро от канала Готвене за начинаещи показва модерна супа топчета и лесен и бърз начин за направа на кюфтенцата и цялото ястие.

Хубаво е каймата да се замси и престои. Затова 200 г кайма - телешка или мсес - се замесва с половин глава лук, 1 яйце, сол и пипер, наситнен магданоз и 2 с.л. леко сварен ориз. Оставя се да почива в хладилника между 3 часа и 1 ден. Каймата се прехвърля в пош за еднократна употреба, а как лесно и бързо да станат кюфтенцата след това - гледайте във видеото по-горе.

За самата супа се запържват половин глава лук и 1 малък морков в по 10 мл масло и олио. Овкусява се със сол и пипер. Налива се вряла вода, добавят се 4 с.л. ориз и се оставя да къкри докато кюфтенцата влязат в супата. След това ястието ври на умерен към слаб огън около 20 минути. Чак после се добавя наситнен белен домат и листа магданоз. Остава запръжката.

В тиган се изсипват 150 мл кисело мляко, чуква се яйце, добавят се 20 г брашно и се разбърква. Подгрява се на слаб огън и щом брашното сгъсти тази запръжка, се наливат 2 черпака от бульона на супата. После запръжката отива в тенджерата и се оставя да къкри 3 минути. А след това ястието е готово за сервиране - топло и благоуханно, българско и апетитно. Гледайте видеото на Миро, за да наблюдавате точно как се прави.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта