Регистрация

Орехова торта с бял шоколад

Орехова торта с бял шоколад
Трудно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 1625

Бяла торта с тъмни блатове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 5 яйца
  • 2 белтъка
  • 120 г захар
  • 1 пакет ванилова захар
  • 2 с.л. олио
  • 200 г орехи
  • 3 с.л. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За крема:

  • 250 мл мляко
  • 250 мл сметана
  • 1 лимон
  • 2 с.л. нишесте
  • 5 с.л. с връх захар
  • 2 жълтъка (онези от белтъците за блата)
  • 80 г бял шоколад
  • 50 г бял шоколад за декорация или друга украса по избор

Начин на приготвяне:

1. Първо започваме с крема като разбиваме леко жълтъците и ги смесваме в метален съд с млякото, захарта и нишестето. Слагаме на умерен огън до кипване. Докато млечната смес заври, имаме време да измием добре лимона, да отстраним най-горната замърсена от обработка кора, а останалата да рендосаме на ситно ренде. После трябва да изцедим и сока му. След като кремът кипне, при непрестанно бъркане се добавят лимоновата кора и сокът. Продължаваме да разбъркваме на котлона до сгъстяване на крема. След това покриваме плътно със стреч фолио, за да не хване кора и прибираме в хладилника за един час.

2. Продължаваме с блата, като разбиваме белтъците на сняг, след това и яйцата със захарта до побеляване, после обединяваме смесите и разбъркваме. Добавяме ванилената захар и растителната мазнина. В отделен съд смесваме брашното с бакпулвера и солта. При непрестанно бъркане на бавна степен с миксера добавяме сухите съставки в мократа смес. След това смиламе орехите и ги изсипваме в блата. Разбъркваме, пресипваме във формичка за печене, застлана с намазнена хартия за готвене и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути. След като готовият блат се охлади, вадим от формичката и разрязваме на три по-тънки блата.

3. Сега разбиваме сладкарската сметана, добавяме в нея крема от хладилника и разбиваме всичко заедно. Препоръчвам да минете през тензух или цедка крема, за да стане съвършено гладък. И да не го направите, няма да е голяма грешка. Вие си решете. В прецедения крем рендосайте белия шоколад.

4. Редим тортата като поставяме блат, намазваме с крем, слагаме втори, пак крем, трети и мажем обилно с крем отгоре и отстрани. На финала можете да рендосате бял шоколад или да декорирате с кокосови стърготини, шоколадови пръчици, крокан, орехи или плодове. Приберете в хладилник до момента на поднасяне, като помнете - ако тортата престои 24 часа в хладилника, се напоява добре и е още по-вкусна.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта