Регистрация

Миш-маш с ориз и тиквички

Миш-маш с ориз и тиквички
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1943

Пържен ориз с яйца и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Идеята за това ястие ми хрумна, след като ми остана сварен ориз от готвенето на гарнитура. Реших да пробвам дали ястието ще заприлича на китайски ориз със зеленчуци. Вкусово повече се доближаваше до любимия миш-маш на баба от едно време. Но тъй като отдавна съм на диета, която не позволява пържено, добавих съвсем малко мазнина и ястието стана доста здравословно. Засищащо, полезно, безмесно, бързо за направа и много вкусно, само две седмици след като го сготвих, вече е в списъка ми с любима домашна храна.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 и 1/3 ч.ч. вода
  • 1 тиквичка
  • ½ глава айсберг
  • 2 червени чушки
  • 1-2 люти зелени чушки
  • 4-5 яйца
  • сол, черен, червен и лют пипер на вкус
  • соев сос по желание
  • 2-4 с.л. растителна мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

1. Ориза пресипете в голяма цедка и измийте много хубаво под течаша вода. Течността, която се отцежда от зърната трябва да е бистра. Ако имате време, накиснете в още вода и след това излейте течността.

2. Кипнете водата, намалете огъня на умерен, изсипете ориза вътре и гответе под капак докато абсорбира течността напълно. Махнете от огъня, отворете капака и на негово място сложете хавлиена кърпа, която да издърпа излишната влага.

3. Чушките нарежете на тънки полумесеци, айсберга на лентички, лютите чушлета на малки шайби, а тиквичката – на кубчета. Не ги смесвайте.

4. Сгорещете зехтина и изсипете вътре червените чушки. Гответе 2-3 минути на умерен огън, след това добавете тиквичките, гответе още 3 минути при непрестанно бъркане, а после добавете и ориза с лютите чушлета. Може да капнете още малко мазнина, за да не загаря по дъното.

5. Гответе няколко минути докато не остане абсолютно никаква влага в ориза. След това бързо и енергично счупете яйцата и започнете да разбърквате. Вече прилича на миш-маш. Щом яйцата се втвърдят, овкусете с подправки и изсипете наситнения айсберг. Разбъркайте и махнете от огъня. Сервирайте и хапвайте докато е топло.

пържен ориз с яйца

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта