Кюфтета със сланина и кисели краставички
Сочни кюфтета от телешко със сланина, напълнени с кубчета кисели краставички, запечатани на тиган с брашно и изпечени на фурна.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 200 г свинска сланина
- 200 г кисели краставички
- 1 малка глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер по желание
- 1/3 ч.л. сол
- листата на връзка магданоз
- 4 с.л. брашно (с готовност за още)
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Сланината и лука нарежете на парчета и изсипете в чопъра. Добавете скилидките чесън и смелете възможно най-фино.
2. В купа изсипете каймата и добавете съдържанието на чопъра. Чукнете яйцето.
3. Овкусете с наситнените листа магданоз, сол, черен пипер и лют пипер по желание. Замесете каймата.
4. Киселите краставички нарежете на малки кубчета и изстискайте с ръце максимално водата от тях.
5. Гребвайте от сместа, слагайте в дланта си и оформяйте кюфте. В средата правете дупка, слагайте от киселите краставички и завивайте с каймата, за да останат в центъра. Кюфтетата трябва да стават големи и сочни. От това количество се получават 8 кюфтета.
6. Овалвайте в брашно и запечатвайте в сгорещеното олио на умерен към силен огън за по 1 минута от страна.
7. Запечатаните кюфтета прехвърлете в тава и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
8. След изваждане жертвайте едно кюфте, за да проверите степента на изпичане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ