Регистрация

Къри с тиквички и гъби с пилаф

Къри с тиквички и гъби с пилаф
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 4294

Индийско ясие с пилешко, ориз и къри сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За кърито:

  • олио
  • 1 средна глава лук, едро нарязан
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 250 г гъби, нарязани на филийки
  • 2 средно големи тиквички, нарязани на филийки
  • 4 с.л. нискомаслено кисело мляко

За пилафа:

  • 1,25 ч.ч. ориз басмати (или друг дългозърнест ориз)
  • олио
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън, счукан
  • 1/2 ч.ч. замразен грах
  • 2 с.л. сусамови семена
  • 1/2 ч.л. смляна куркума
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/4 ч.л. сол
  • 4 шушулки кардамон
  • 1 ч.л. семена резене (по желание)
  • 2 ч.ч. пилешки бульон

Начин на приготвяне:

На кърито:

1. Сгорещете олио в голям тиган и изпържете лука до златисто-кафяво. Намалете огъня до умерен и добавете всички подправки. Разбъркайте хубаво.

2. Когато се смесят лукът и подправките, добавете гъбите и тиквичките и пържете като разбърквате до омекване. Ако сместа е прекалено суха, добавете малко вода.

3. Изключете котлона и добавете киселото мляко. Разбъркайте и поднесете веднага с пилафа.

На пилафа:

1. Измийте ориза и го накиснете във вода за около 1/2 час.

2. Сгорещете олио в голяма тенджерка и добавете лука и чесъна. Запържете до омекване на умерен огън.

3. Прибавете подправките, сусамовите семена (може да ги препечете предварително за по-силен вкус) и пържете за около минута. Отцедете хубаво ориза и го сложете в тигана за няколко мин.

4. Налейте пилешкия бульон и оставете да заври. Покрийте с капак и намалете огъня до много слаб за 20 мин. (без да сваляте капака) и варете, докато цялата течност се абсорбира.

5. Свалете от огъня и оставете да престои за 3 - 4 мин.

6. Разбъркайте с вилица и поднесете с кърито.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта