Регистрация

Крем-супа от омар със сметана

Крем-супа от омар със сметана
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 3522

Пюрирана супа с морски дарове и лют пипер.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г пресен омар, нарязан на порции (можете да използвате и традиционните рулца от раци)
  • 6 с.л. масло
  • 1 голяма глава лук, нарязан
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1 стрък целина, нарязан на кубчета
  • 3 с.л. бредни
  • 1 ч.ч. сухо бяло вино (около 250 мл)
  • 4 ч.ч. (1 л) рибен бульон
  • 1 с.л. доматено пюре
  • ½ ч.ч. дългозърнест ориз
  • 150 мл пълномаслена сметана (плюс допълнително за поднасяне)
  • сол, смлян бял пипер
  • лют червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в голям тиган и добавете зеленчуците. Гответе на слаб огън до омекване.

2. Добавете омара/раците и разбъркайте докато черупката на всяко парче почервенее.

3. Налейте брендито и запалете. Когато пламъкът утихне, добавете виното и изчакайте да заври и да се редуцира наполовина. Прибавете рибения бульон и оставете да къкри 2-3 мин., след това извадете омара.

4. Прибавете доматеното пюре и ориза и варете до омекване на ориза.

5. Междувременно заделете месото на омара, като го отделите от черупките, а тях ги върнете в тигана. Нарежете месото. (Ако използвате рулца от раци или месо от омар без черупка, пропуснете тази и началото на следващата стъпка.)

6. Когато оризът се свари, отстранете най-големите черупки. Сложете сместа в блендер или кухненски робот и пюрирайте. Прецедете през фино сито и сгорещете почти до кипване.

7. Овкусете и намалете огъня. Прибавете бавно сметаната.

8. Нарежете останалото масло и разбъркайте със соса, като слагате парче по парче.

9. Добавете нарязаното месо и поднесете веднага, гарнирано с допълнително сметана и полято с още бренди (по желание).

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта