Регистрация

Крем за мазане от шоколад и лешници



Крем за мазане от шоколад и лешници
Лесно   |   Порции 400 мл   |   Видяна: 1139

Домашен течен шоколад от шоколадов кувертюр с лешници.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Течните шоколади в хранителната верига нерядко представляват какови кремове с голямо количество добавена захар и вредни палмови масла. Ала децата, изправени пред вкуса на любимия сладкиш, не осъзнават рисквете за здравето си. След проверка на опаковката, възрастните трябва да решат дали да намажат със съблазнителния каков крем домашните палачинки, любимите филийки и мекички и дали да позволят на обичаните хора да грабят с лъжицата от тази вредност. Има решение. И то е да се приготви домашен течен шоколад, който да е с проверено истински продукти и без палмови масла. Как се прави лесно и бързо показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.

От магазина трябва да си купите 200 грама белени лешници и истински шоколад. Още по-добре е да се спрете на шоколадов кувертюр. Проверете опаковката. Би трябвало да съдържа мляко на прах, какао, захар и ванилия, а ако е тъмен, количествата на захарта са пренебрежително малко и млякото липсва. По 100 г млечен и черен шоколад ще е достатъчно, но можете да заложите на повече млечен или повече тъмен. Това е въпрос на вкус. Остава да си купите кокосово масло (студено пресовано, може дори и био) и ванилия (ампула, екстракт или пакетче есенция). После започва готвенето.

Лешниците се разпределят в тавичка и се запичат съвсем леко и за кратко - на 160 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна за 8 минути. По-добре ги извадете леко недоизсъхнали, отколкото да си позволите да са потъмнели или прегорели. А докато те се пекат двата вида шоколад се натрошават или шоколадовите чипсове се изсипват в касерола, добавят се 25 грама кокосово масло и всичко това се разтапя на водна баня.

Готовите лешници се изсипват в блендер и се смилат на тахан. С повече упорство ще се получи желаният крем. После към тях се налива шоколада, добавя се щипка сол и ванилия по желание и се смила до гъста паста. Тя се изсипва в бурканче и през следващите 24 часа се разбърква многократно. А когато това време изтече, ще имате съблазнителен домашен течен шоколад, лишен от комерсиалните вредности.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта