Регистрация

Коледни пайчета с пълнеж

Коледни пайчета с пълнеж
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 3196

Пай с пресни боровинки за сладко-кисел вкус в Святата нощ.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 225 г обикновено брашно
  • 100 г масло
  • 25 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. студена вода
  • 1 буркан смес от скълцани стафиди, портокалови кори и др. подправки за плънка
  • точени кори (пресни)
  • пресни боровинки за сладко-кисел вкус

 

Начин на приготвяне:

Тази рецепта е малко по-различна от любимия ни традиционен коледен пай - това са открити пайчета с нещо по-различно.Не е задължително да спазвате всички продукти - можете да променяте съставките независимо какво сте забравили да купите в трескавото предколедно пазаруване.

1. За да направите тестото сипете брашното в купа и втрийте маслото докато стане на хубави трохи, разбъркайте вътре захарта, жълтъка, лимоновия сок и водата, след което омесете тесто и охладете между два листа кухненско фолио в хладилника за около 30 мин.

2. Загрейте фурната на около 200ºС.

3. Разточете тестото и нарежете кръгчета с кухненска резачка и ги използвайте за основа на пайчетата.

4. Сипете по една лъжица от плънката във всяко кръгче, но не препълвайте, за да не се разтече.

5. Нарежете тънки ленти от точените кори - ок. 2,5 см широки, внимателно го сложете в дланта си и оформете нещо като топка.

6. Поставете по една такава топка върху всяко пайче, поръсете с пудра захар и печете в сгорещената фурна докато пудрата захар се карамелизира и пайчетата започнат да покафеняват.

7. Извадете от фурната и поръсете с пудрата захар отново.

8. Дръжте в херметически затворен съд, понеже бързо омекват на открито.

9. Прибавете няколко боровинки за сладко-кисел вкус, което е нещо по-различно от традиционната рецепта.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта