Регистрация

Коледен кекс със стафиди и портокалови корички



Коледен кекс със стафиди и портокалови корички
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2459

Коледен сладкиш със сушени плодове, цитрусови корички и медена глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 01.12.2017

Благоуханен коледен кейк със сушени плодове, портокалови корички, аромат на джинджифил и анансон и кора от карамелизиран мед в портокалов сок правят Лора и Стоян, като поясняват, че не е задължително този десерт да се приготвя само на Рождество Христово. А ако имате повече време - направете го поне ден по-рано, за да се отпусне и да се превърне в истинско сладкарско изящество. Като повечето свои събратя и този не се прави особено сложно, въпреки че може да бъде обявен за специален кекс с богат плодов пълнеж.

Първо се кипва вода и в нея се запарва чай Ърл Грей. Щом леко се охлади, се вадят пакетчетата и в ароматната течност се пускат настърганите кори на един портокал и голямо количество бели и тъмни стафиди. Оставяме да се накиснат. През това време разбиваме с търпение яйца с кафява захар. После в друга купа смесваме брашно с бакпулвер, джинджифил и анасон на прах. При брашното добавяме яйчената смес и отцедените от чая стафиди и портокалови корички. След това покриваме формичка за кекс с хартия за печене и пускаме сладкиша да се пече.

А докато той се готви, кипваме сока на един портокал и разтваряме мед в него. След 1 час и 10 минути вадим кекса от фурната, намазваме кората му с медената смес и връщаме обратно за още 10-тина минути. След това вадим окончателно и отново намазваме щедро с медения цитрусов сос. Оставяме сладкиша да си почине и да попие хубаво сладката плодова заливка.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта