Регистрация

Кексчета с чили и черен шоколад

Кексчета с чили и черен шоколад
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 3422

Десерт с лют шоколад.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тарталетите:

  • формички според размера на съда ви за печене на кексчета и мъфини
  • спрей против залепване (обикновен, с аромат на масло или от вида за печене, няма значение)
  • 2 и 1/2 чаши обикновено брашно
  • 1 и 1/2 чаши неподсладено какао на прах
  • 1 с.л. канела
  • 3 ч.л. много лют червен пипер (добро качество)
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 и 1/2 ч.л. кашер сол
  • 1 ч.л. сода
  • 3 и 1/2 чаши захар
  • 1/3 чаша инстантно еспресо
  • 1 и ¼ чаши суроватка ИЛИ (както направих аз), 5 с.л. суха суроватка (смесва се при другите сухи съставки)
  • 1 и ¼ чаши вода (смесена с останалите течни съставки)
  • ¾ чаша растително олио
  • 2 големи яйца
  • 2 големи жълтъка
  • 1 с.л. екстракт от ванилия
  • 200 г блокчета чист черен шоколад, разтопени

За глазурата от тъмен шоколад и маслен крем:

  • половин чаша растително масло (съжалявам, но то прави глазурата по-издръжлива на температурна обработка)
  • половин чаша омекнало обикновено масло
  • 200 г неподсладени шоколадови блокчета, разтопени
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 4 чаши пудра захар (около 500 гр.)
  • 2 с.л. бренди, Франджелико или друг ликьор
  • 4 с.л. мляко

Приготвяне на кексчетата:

1. Загрейте предварително фурната на 325 градуса. Подредете формите в тавата за мъфини. Пресейте брашното, какаото, канелата, лютия червен пипер, бакпулвера, солта, содата, еспресото на прах и сухата суроватка (в случай, че я използвате суха вместо истинска) в голяма купа. Смесете захарта, водата, олиото, яйцата, жълтъците, ванилията и разтопения шоколад в друга голяма купа. С електрически миксер разбийте всичко, докато стане хомогенно. Добавете постепенно сухите съставки, чаша по чаша. Разбийте на средна скорост, докато стане хомогенно, като от време на време остъргвате купата. Ако тестото ви изглежда прекалено гъсто или бихте искали по-пухкави кексчета (тази рецепта е за много плътни и тежки кексчета), добавете 2 с.л. или повече силно кафе.

2. С помощта на лъжица напълнете горе-долу до средата формичките с готовото тесто. Печете кексчетата, докато бухнат добре, а в средата са сравнително твърди на пипане. За по-голям размер формички (колкото мъфините на Дънкин Донътс) времето за печене до готовност варира между 25 и 35 минути. В стандарния размер формички кексчетата ще са готови за около 25 минути. С формите за мини кексчета ще са готови за 15 минути. Погрижете се да ги проверявате често, защото темптературата на различните фурни доста варира.

3. Прехвърлете кексчетата на поднос и оставете да се охладят напълно преди да ги покриете с глазура.

За глазурата:

1. Разбийте заедно растителното масло и обикновеното масло с електрически миксер, до получаване на кремообразна смес. Прибавете разтопения шоколад и ванилията. Постепенно добавете захарта, чаша по чаша, като разбивате добре с миксера на средна степен. Остъргвайте често стените и дъното на купата. Когато всичката захар е добавена, глазурата ще изглежда гъста и суха. Добавете ликьора и млякото, като разбивате на средна степен докато стане лека и пухкава.

2. Дръжте глазурата покрита с влажна кърпа, докато не стане време да я ползвате.

3. Добавете 3-4 с.л. лек царевичен сироп, за да разредите още, ако ползвате за торта. Или добавете още ликьор.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта