Регистрация

Капама със свинско, наденица и телешко



Капама със свинско, наденица и телешко
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 1204

Свинска капама с наденица и телешки ребра.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Любимата зимна българска кулинарна комбинация от наденица с кисело зеле придобива нови измерения, когато се заговори за банска капама или традиционна капама по бански. Ала ястието се прави в различни краища на страната с различни меса - свинско, телешко, пилешко, наденица, кървавица, сланина и дори дроб. Ето как го приготвя Миро в канала си Готвене за начинаещи.

Около половин килограм свинска наденица, малко повече свински врат или гърди и още толкова телешки ребра се режат на едри хапки. Голямо количество кисело зеле (около 1,5 кг) се нарязва на лентички, обелват се скилидките на глава чесън и се оставят цели, а 150 грама сланинка се режат на слайсове. В тиган се запържват около 150 грама ориз в 50-тина грама свинска мас и оризът се смесва със зелето след като се е оцъклил. Зелето с ориз се подправя с червен и черен пипер, чубрица, лют пипер и кимион. Ако не е солено, се ръсва и сол. Запазват се цели няколко зелеви листа за подлагане и захлупване на капамата.

В гювеч на дъното се слагат зелеви листа, после част от зелето с ориза, следват мръвки от всички видове, цели скилидки чесън, дафинови листа, пак зеле с ориз, пак мръвки, чесън и дафинов лист... и така докато се завърши със зелевата част. Покрива се със слайсове сланина, залива се с червено вино, затваря се със зелеви листа и се похлупва с капак. Той пък се запечатва със смес от брашно и вода в съотношение 2:1.

Готовият за печене гювеч се слага в студена фурна и се пуска на максимални градуси за 30-тина минути. После се намалява на 150 градуса и ястието къкри в продължение на 5-8 часа - докато дойде време за сервиране.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта