Индийски таратор с кимион
Студена лятна супа с краставици и индийски подправки.
Бон Апети
Излъчен на 30.05.2018
Таратор с печен чесън или таратор по индийски, наподобяващ комбинация от сос райта и класическата млечна студена супа на Балканите, правят Лора и Стоян, за да докажат, че дори подлютен таратор с чили и кимион може да бъде страхотно ястие за лятото.
Първо се накапва цяла необелена глава чесън със зехтин, посолява се, увива се в алуминиево фолио и се пече на фурна за 30 минути. А през това време се готви всичко останало. Краставиците се белят и се нарязват на кубчета. Добавят се в разбитото кисело мляко и се обогатяват с наситнен пресен кориандър. Семена кимион се запичат на сух тиган, счукват се в хаванче и с тях се овкусява ястието. Добавя се сол и чили на люспи или лют пипер.
Изпеченият чесън се изважда от люспата, намачква се и се прибавя в ястието. Покапва се сок от лайм или малко лимонов сок. Залива се със студена вода и е готово. Може да чака в хладилника времето си на сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ