Регистрация

Императорско пиле с подправки

Императорско пиле с подправки
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 3420

Висша източна кулинария за големи ентусиасти.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле, почистено
  • 500 мл вода
  • сол на вкус

За подправките:

  • 30 г див ям (сладък картоф)
  • 20 г корен от кодонопсис (пропуснете го, защото е труден за намиране и е по-вероятно да попаднете на него в цветарските магазини)
  • 10 г момкова сълза (пак можете да намерите в цветарския магазин)
  • 22 г сушен лонган (един от най-сладките плодове в света, можете да го намерите в магазин за източни подправки)
  • 10 г лиций (другото име на билката мерджан - намира се лесно в билкарниците)
  • 6 червени фурми
  • 3 г китайско птиче грозде (наричано още лигуструм - по-лесно се намира като цвете, отколкото като подправка)
  • 5 г китайска ангелика (наричат я още лечебна пищялка и може да бъде намерена в билкарница)
  • 15 г aстрагал (китайска билка, използвана за задействането на Чи жизнената енергия; продава се в магазини за китайска медицина)

Начин на приготвяне:

1. Сложете подправките в огнеупорна касерола и прибавете вода.

2. Сложете пилето с гърдите надолу върху тази смес.

3. Сложете касеролата върху котлона и оставете да заври на средно силен огън.

4. Свалете от котлона и покрийте с капак за 5 до 10 мин. докато омекнат подправките.

5. Внимателно извадете пилето и напълнете вътрешността му с малко подправки.

6. Върнете птицата в касеролата и покрийте с капака.

7. Печете във фурната за 1 до 1 1/2 часа на 180ºC.

8. Проверете дали е готово, като боднете с метален шиш на най-дебелото място в бутчето - трябва да потече бистър сок.

9. Свалете капака и овкусете със сол.

10. Полейте пилето с бульона и продължете да готвите още 10 - 15 мин. докато кожата покафенее.

11. Нарежете или поднесете цяло.

Алтернативен метод на задушаване:

1. Запарете всички подправки с вода за 5 мин.

2. Сложете пилето в алуминиево фолио.

3. Напълнете птицата с част от подправките, а останалите сложете около нея.

4. Изсипете вътре използваната вода за запаряването на подправките.

5. Увийте и затегнете фолиото.

6. Сложете в съд и задушавайте за поне 2 часа.

7. Прибавете сол на вкус и поднесете.

Забележка:

  • Ако използвате този метод, проверявайте нивото на водата.
  • Дръжте под ръка чайник с гореща вода, за да добавите, ако се наложи.
  • Не използвайте студена вода.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
2
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта