Регистрация

Илачи от липа



Илачи от липа
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 1920

Тонизираща напитка с вино и липа и как се прави липов чай.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Каналът Баба Знае събира за почитателите си не само билки от България, но и начини, по които да използваме лечебните треви и растения вместо да тръгваме към аптеката при всяка болежка. Дали за профилактика или като цяр при вече регистриран проблем, билките са не по-малко мощни лекарства, които обаче природата е дала за нас. В това видео Баба Знае обяснява за лечебните свойства на липата и как цветовете на това широко разпространено в България дърво могат да се впрегнат в стремежа към здраве. От видеото ще научим:

1. Как се прави липов чай? Всъщност това не е чай, а запарка, защото 1 с.л. нарязан на ситно изсушен цвят се залива с 250 мл вряща вода. Оставя се да се запари за 20 минути и след това се изпива докато е още врял. Можете да добавите и мед, но не очаквайте при тази температура да се запазят много от полезните му качества. Просто е добра идея за подслаждане вместо бялата рафинирана захар.

2. Как се прави тонизираща напитка с червено вино и липа. И тук няма философия - ситно нарязания сушен липов цвят се залива с червено вино в съотношение 1:10. Кисне между 8 часа и 48 часа, а след това се пие при анемия, отпадналост, умора, липса на тонус и настроение. Не прекалявайте с тази напитка - между 80 и 150 мл. са напълно достатъчни.

3. Липата стимулира отделянето на вода от организма. Тя подобрява бъбречната дейност и има потогонно и диоритично действие.

4. Чай от липа при болно гърло и всякакви проблеми с горните дихателни пътища - ларингит, бронхит, пневмония, ангина, пресипнало гърло и паднал глас.

5. Чаят от липа смъква темепратура.

6. Чаят от липа действа благоприятно при болки в главата и проблеми с вестибуларния апарат. Препоръчва се при виене на свят и гадене.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 8 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта