Регистрация

Запеканка по гръцки

Запеканка по гръцки
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1297

Мусака по гръцки с патладжани и бешамел.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 картофа
  • 2 патладжана
  • 300 г телешка кайма
  • 2 големи домата
  • 3 скилидки чесън
  • 1 лава лук
  • магданоз или кориандър
  • 2 с.л. брашно
  • 50 г масло
  • 50 мл олио
  • 2 яйца
  • 200 мл мляко
  • кашкавал
  • сол и пипер на вкус, индийско орехче и кимион на вкус, риган по желание
  • палка пушено сирене по желание

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните нарежете на кубчета, осолете и оставете настрана да си пуснат горчивината.

2. През това време обелете картофите, нарежете ги на шайби и ги запържете двустранно в сгорещено в тиган олио. Заделете готовите картофи.

3. Доматите обелете, нарежете на кубчтета и отцедете от водата, която са пуснали. В тигана от пърженето на картофите сгорещете още олио и в него запържете наситнени лук и чесън до прозрачност. Добавете каймата и гответе докато стане на трохи. Добавете доматите и гответе докато водата им се изпари. Подправете със сол, пипер, кимион и риган по желание. Прехвърлете сместа в отделен съд.

4. Измийте патладжаните от горчивината, подсушете и пак в същия тиган добавете мазнина и запържете.

5. Вземете средна по размер тава. На дъното ѝ наредете пласт картофи, посолете, отгоре разпределете половината кайма, върху нея - наситнен магданоз или кориандър, после патладжани, пласт картофи, пак кайма, пак зеленина, пак патладжаи и се завършва с картофи.

6. Разтопете маслото в касерола и запъжете в него брашното до позлатяване. На тънка струйка налейте млякото и бъркайте докато се получи гладък сос. Подправете със сол, пипер и индийско орехче. Изчакайте леко да се охлади и добавете в него разбъркайните яйца. Със соса залейте мусаката. По желание отгоре подредете шайби пушено сирене.

7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути. След това поръсете с рендосан кашкавал и запечете за още 5 минути. Сервирайте с наситнени пресни зеленини.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта