Екзотична паста с домати и прошуто
Паста с месо, гъби и доматен сос.
Необходими продукти:
- 500 г от любимата ви дребна паста
- 5 чаени лъжички доматено пюре
- 2 чаени лъжички масло
- 5 стръка зелен лук, нарязани на по сантиметър
- 1 прясна дълга люта чушка, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, на ситно или счукани
- 2 чаши нарязани гъби
- 2 средно големи тиквички, нарязани
- 50 мл от любимото ви уиски или бренди
- 500 мл лека сметана
- 1 бурканче от 200 г сушени домати (или консерва белени домати)
- 4 резена прошуто нарязани на ситно
- прясно настърган пармезан
- магданоз
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Подгответе продуктите по следния начин.
2. Сварете достатъчно вода за пастата и спазвайте инструкциите на опаковката.
3. Докато тя се вари, сложете зехтин и масло в тиган с дебело дъно на среден огън. Разбърквайте докато маслото се разтопи и се смесят. Добавете пресния лук, чилито и чесъна и пържете докато лукът омекне.
Осилете огъня и сложете гъбите, тиквичките и продължете да бъркате докато тиквичките започнат да покафевяват.
4. Отдръпнете се от тигана и бързо сложете уиски или бренди. Би трябвало да се получи малък пламък.
5. Добавете доматите и прошутото и леко разбъркайте.
6. Сложете и сметаната и бъркайте докато сосът не почне да бълбука силно. Намалете огъня и бъркайте от време на време докато половината не се изпари и не добие златист цвят. Отнема около 5 минути.
7. Отцедете пастата и смесете със соса. Овкусете с пармезан, магданоз, сол и пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ