Регистрация

Дунавски питки

Дунавски питки
Трудно   |   Порции 8   |   Видяна: 5956

Невероятни питки с вкусен пълнеж.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г пълнозърнесто брашно
  • 100г масло, разтопено
  • 3 яйца + 1 жълтък
  • 25 г прясна мая
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. бяла захар
  • 50 мл мляко, хладко
  • 1 ч топла вода

За пълнежа:

  • 200 г рикота
  • 100 г сготвена шунка, фино нарязана
  • 3 с.л. пармезан, фино настърган
  • смлян черен и бял пипер

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в 1 ч топла вода и млякото.


2. В малка купа изсипете 100 г от брашното, прибавете разтворената мая, разбъркайте, покрийте и заделете настрана докато удвои обема си.


3. Изсипете останалото брашно в голяма купа, направете кладенче в средата и прибавете яйцата, жълтъка, разтопеното масло, солта, захарта и удвоилата обема си смес с мая. Разбъркайте с дървена лъжица докато стане много лепкаво тесто. Покрийте и оставете да втаса на топло около 1 час и 30 мин.
В дълбок съд разбийте рикотата и пармезана, прибавете малко черен и бял пипер и разбъркайте. Прибавете сготвената шунка.


4. Когато тестото е готово, вземете малки парченца с добре набрашнени ръце, оформете топки с големина на мандарина, след това ги приплескайте. Сложете 1 ч.л. от плънката в средата и затворете отново на топка. Сложете в добре намаслена и набрашнена кръгла тавичка за печене. Повторете процедурата докато свърши тестото. Подрете в тавичката за печене на разстояние 1,25 см една от друга. Покрийте и оставете да втасат отново на топло около 1 час и 30 мин. или докато вече няма празно място между топките. 
Загрейте предварително фурната на 200°C.


5. Намажете кифличките с жълтък, разбит с малко мляко. Печете около 20 мин. Охладете върху скара преди сервиране.

 

Източник:www.opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта