Регистрация

Домашно сладко от зелени смокини

Домашно сладко от зелени смокини
Трудно   |   Порции около 10 бурканчета   |   Видяна: 7998

Конфитюр от смокини по традиционна народна рецепта.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 60 средно големи зелени смокини
  • 1 кг захар
  • ½ литър вода
  • 1 ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне: 

1. Отрязвате дръжките на зелените смокини и ги дупчите на 2-3 места с върха на ножа. Подготвяте две тенджери с гореща вода. След като заври водата в тях, слагате плодовете да врят за 6-7 минути в едната тенджера. Вадите и ги слагате да поврят в другата тенджера отново за 6-7 мин. Тази процедура продължава докато смените 6-7 води.

2. След това ги оставяте върху кърпа, за да се отцедят. След като изстинат, много внимателно без да ги мачкате прекомерно, една по една леко ги натискате, за да излезе и малкото вода, която е останала в тях.

3. Правите захарен сироп от водата и захарта и слагате в него смокините. Варите ги в сиропа на средно силен огън до сгъстяването му.

4. Как да проверите кога сиропа е сгъстен? Аз използвам два способа. Първия - като капнете капка от сиропа в чаша със студена вода. Капката трябва да стигне до дъното и без да се разтвори още на повърхността на чашата. Втория - да капнете капка от сиропа върху нокътя си. Ако се задържи без да потече веднага, значи е готов. Внимавайте да не се изгорите.

5. Когато сиропът е готов, добавете лимонтозуто и с него варите още 5-6 мин. Сипвате сладкото още топло в бурканите, като над смокините трябва да остане 1 пръст от сиропа. С времето той ще се поеме от смокините.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта