Регистрация

Домашно кисело мляко с жива закваска



Домашно кисело мляко с жива закваска
Лесно   |   Порции 4 буркана   |   Видяна: 2597

Как се прави кисело мляко вкъщи?

Оцени рецептата
Любима рецепта

Квасене на мляко - това е традиция, идваща още от прабългарските племена, преди времето на Аспарух. Именно такива рецепти и до днес пазят корените на българщината и предават кулинарния завет през поколенията. Доказано е, че истинското кисело мляко дарява здраве и дълголетие. След откриването на Lactobacilicus Bulgaricus от Стамен Григоров и с употребата на streptococus thermophilus, българското кисело мляко става символ на най-доброто в света. Но днес хранителната индустрия е променила както традиционния състав, така и начина на направа. Съответно - здравословността на продукта е доста понижена. Ала можете да си "завъдите" кисело мляко вкъщи и да сте сигурни, че сервирате на блзките си истинска традиция. Особено в сезона на таратора.

Първо си намерете кисело мляко, което е произведено със закваска от двете бактерии. То е отправната точка. Следва да си набавите и пълномаслено непастьоризирано мляко. Който има село или познати, които продават домашна продукция, няма да се затрудни. Оттук насетне повече кисело мляко не ви трябва. Вече можете да използвате закваската от своето домашно производство.

Правенето на кисело мляко е лесно - убеждават от канала Dazzle Spoon, като показват как се приготвя в домашни условия. 2 литра прясно непастьоризирано мляко се подгряват почти до кипване на водна баня. След това се охлаждат до 40 градуса. 4 с.л. с връх от киселото мляко се разбъркват с още толкова от прясното и се разпределят в буркани. Отгоре се налива останалото прясно мляко и се разбърква деликатно. Затваря се с капаци и се увива в хавлиена кърпа. Оставя се на стайна температура в топла стая за 4 часа. И после е готово.

Запазвайте по 4 с.л. от последния направен буркан кисело мляко, за да имате за следващо квасене. Дръжте готовото кисело мляко в хладилник и консумирайте в рамките на няколко дни. А как точно се прави - гледайте видеото.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта