Регистрация

Домашни мекици с яйца и кисело мляко

Домашни мекици с яйца и кисело мляко
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2034

Традиционно тесто за мекици с кисело мляко, сода и яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Традиционни домашни мекици - не особено здравословна, но типично българска закуска за гладници, която връща в спомените от детството и летните ваканции с баба. Все още рецептата се пази като обичай, с който семейството може да закуси подобаващо в почивния ден.

Първо брашното се пресява три пъти, за да влезе въздух в него. Посолява се. Содата се разбърква с киселото мляко, а яйцата се разбиват в купа. Към брашното се добавят яйцата и киселото мляко и се замесва твърдо тесто. Оформя се на топка, намазнява се с малко олио и се оставя на топло да почине за 30-тина минути.

Следва тестото да се разточи на много тънка кора, а от нея да се изрежат с чаша или ринг мекичките. Ако сте професионалист, можете да късате от тестото и да разтягате мркиците на ръка - доста е сложно. Пържат се в сгорещено олио докато хванат златна коричка. Вадят се в съд, застлан с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. След това по желание се поръсват с пудра захар или се сервират със сирене и лютеница, мед, домашен мармалад, течен шоколад.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта