Регистрация

Домашни мекици с кашкавал



Домашни мекици с кашкавал
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1465

Пълнени мекици в стил кашкавалки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Вкусна семейна закуска, която връща във ваканциите от детството показва Иван Звездев. Това са бабините мекици с плънка от кашкавал, които засищат така добре, че внучето може цял ден да си играе, без да огладнее. Оказва се, че не е толкова трудно да се направят и днес, стига да се преглътне модерното мислене, че хората не бива да ядат пържени и тестени храни. Хайде - за един път е позволено.

Първо содата се добавя към киселото мялко, за да се погаси. След това се пресява брашното в купа, посолява се и се добавят яйцата. Залива се с киселото мялко и започва голямото бъркане и месене докато се получи сравнително нелепнещо тесто. Някои баби добавят 1-2 с.л. олио в тестото, за да спре да се лепи.

Замесеното тесто се разточва на кора върху добре набрашнен плот и от нея се оформят триъгълници. В средата на всеки се рендосва кашкавал. По желание можете да го сложите на цели кубчета или да замените с друг вид сирене по избор. Представете си например мекица с чедър, мекица с пушено сирене или мекица със синьо сирене. Разбира се - мекици с бяло сирене си остават народна кулинарна класика.

Как точно се прещипва мекицате - гледайте във видеото. Остава само да се изпържат на умерен огън и са готови за сервиране. Компания от лютеничка за топкане е добра идея.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта