Регистрация

Домашни меденки като от магазина



Домашни меденки като от магазина
Средно   |   Порции 14 броя   |   Видяна: 2705

Соцмеденки или традиционни кръгли меденки с шоколад и канела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Апетитните кръгли курабийки с мед от детството, наричани просто меденки, са мил спомен за любим вкус с дъх на мед и канела, с незабравима текстура на хрупкава външност и мека сърцевина и блазнещ вид с наполовина тунквана повърхност. Оказва се, че тези сладкиши могат да се направят в домашни условия - а как точно - разкрива Миро от канала Готвене за начинаещи.

Първо в купа се чукват 2 яйца, наливат се 150 мл мед, добавят се по 60 г бяла и кафява захар и щипка сол. Разбърква се до хомогенност. Постепенно се наливат 100 мл олио и бъркането продължава докато се получи бляскав крем. Към 230 г брашно се добавят 2 грама сода бикарбонат, 3 грама бакпулвер и канела на вкус - между 1 чаена и 1 супена лъжица. Сухите съставки се разбъркват с вилица. Миксерът се ползва дотук. Следва постепенно при бъркане с шпатула да се добавят сухите съставки при мократа смес. А после готовото сравнително течно и лепкаво тесто, подобно на кексово, се оставя настрани за 10-тина минути.

Докато чакаме фурната да загрее на 190 градуса с вентилатор и тестото да дръпне, е време за кратка, но заслужена почивка, застилане на тавите с хартия за печене и подготвяне на поша или лъжицата. Сместа се разпределя с отстояние, защото сладкишите ще набухнат. А големината зависи от вашето желание. Миро прави традиционни големи меденки и от тази смес се получават 14 броя.

Меденките се пекат в добре загрялата фурна за 7-9 минути, а след това се оставят да се охладят хубаво. Не печете двете тави на един път, за да може температурата да се разпредели добре. А след охлаждане можете да разтопите тъмен шоколад и да топнете или намажете меденките наполовина в него. Видът е досущ като на купешките, ала вкусът и съставът са много по-истински. Тези сладкиши ще ви издържат две седмици, а какви още трикове има за направата им - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта