Регистрация

Домашни карамелизирани ягоди

Домашни карамелизирани ягоди
Средно   |   Порции 40-50 броя   |   Видяна: 1203

Домашни бонбони от ягоди или сушени ягоди в захарен сироп в стил захаросани ягоди.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Готвенето на сушени захаросани плодове, наричани още цукат изисква време за изсъхването, но крайният резултат е стахотни домашни натурални бонбони от плодове и захар. Като остатъчен продукт се получава захарен плодов сироп, който е идеален за заливка на сладкиши и сладоледи, за покапване на паниран хляб или палачинки. Дори и разреден със студена вода този сироп се превръща в свежа напитка с плодов дъх и радваща сладост.

Необходими продукти:

  • 500 г захар
  • 500 г ягоди
  • 80-100 мл вода

Начин на приготвяне:

1. В гоялма купа изсипете захарта, залейте с водата и пуснете на умерен огън. Бъркайте периодично.

2. Изберете едри и красиви ягоди, махнете зелените листенца и измийте много хубаво.

3. Когато захарта се разтвори във водата и започне да кипи, изсипете ягодите и махнете от огъня. Разбъркайте плодовете нежно и внимателно в сиропа, за да ги облее хубаво отвсякъде. Оставете да киснат на стайна температуеа докато изстине сместа напълно.

4. Изсипете ягодите в гевгир и оставете да се отцедят. На дъното на съда, където са били, се е карамелизирала захар. Върнете я на котлона и залейте с отцедения от плодовете сок. Подгрейте и бъркайте докато се разтвори в сиропа. После изсипете ягодите във врелия сос, махнете отново от огъня и оставете да се охлади.

5. Следва пак прецеждане, кипване, връщане на плодовете и така още 4 пъти. Общо ягодите трябва да бъдат във врял сос 7 пъти, както и задължително да се охлаждат напълно преди цеденето.

6. След последното прецеждане си запазете ягодовия сос в буркан в хладилика, а плодовете нежно подредете в голяма тава, застлана с домакинска хартия, като плодовете трябва да имат отстояние един от друг.

7. Оставете да се сушат на стайна температура 10-14 дни до желаната готовност. Може да обърнете и преместите от допълнително стеклия се сироп на 4-ти или 5-ти ден. Така ще изсъхнат по-лесно.

8. Готовите ягоди сложете в купа и използвайте вместо бонбони, за украса на сладкиши или за да впечатлите гостите с различен десерт. Можете да сервирате по плодче за подслаждане с чаша кафе или към закуската. Много е атрактивно.

 

Източник: YouTube/Вкусньiй Диалог с Еленой Баженовой

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 ден
Време за готвене: 2 седмици

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта