Регистрация

Домашен козунак от село Гурково

Домашен козунак от село Гурково
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 5153

Рецептата на Даниела, моята съпруга. Така се прави козунак в село Гурково, Ботевградско.

Оцени рецептата
Любима рецепта

От малка с нетърпение чакам Великден, заради домашните козунаци на моята майка. Тази рецепта ми я даде тя, като миналата година ме учи да меся на село, а тази година го повторих вкъщи при домашни условия. Стана много вкусен и реших да споделя рецептата с всички, които ще се престрашат да опитат да омесят домашни козунаци. Повярвайте ми, не е трудно, много по-хубави са от купените. Да ви е сладко!

Необходими продукти:

  • 7 яйца
  • 1 жълтък за намазване
  • 1 (1 и 1/2) кг. брашно
  • 2 ч. ч. (~1/2 кг.) захар
  • 1. ч. ч. прясно мляко
  • 5-6 с. л. кисело мляко
  • ~1/2 ч. ч . олио
  • 1/2 кубче прясна мая
  • настъргана кора и сока на 1 лимон
  • 1 пакет ванилия
  • 100 г стафиди
  • 100 - 200 г орехи
  • сусам за украса

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са затоплени добре - да са при стайна температура, като докато месите козунаците, трябва да е доста топло в стаята. Разбърквате леко с тел яйцата. При разбъркване им добавяте захарта и киселото мляко.

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко, като е хубаво да се изчака малко да шупне, след което го прибавяте към останалите продукти. Добавяте ванилията. В отделен съд поставяте 1 кг. брашно, като е по-хубаво да се пресее предварително (ако нямате сито, може и през голяма цедка). Прибавяте към него сместа с останалите продукти, настърганата кора и сока от лимона, като обикновено се добавя за доомесване около 1/2 кг. брашно, така, че да стане гъсто тесто.

тесто за козунка                                       

Накрая добавяте олиото и месите, докато поеме олиото, без да добавяте повече брашно. Докато омесвате добавете стафидите и повечето орехи. Колкото повече го месите, по-добре. Оставяте тестото да втаса на топло. Проявете търпение, за да се радзуе хубаво.

козуначено тесто със стафиди

След това го омесвате с още олио във формата, която искате - може като плитка или на възелчета - като дълго парче тесто, което се връзва. Поставя се в намаслена с олио  и поръсена с брашно тава. Намазвате отгоре с един жълтък и поръсвате обилно с захар и нещо за украса - може сусам, като набучвате останалите орехи отгоре и го оставяте да втаса пак в тавата.

 

козунак втасва на топло                         оформен за печене козунак

Пече се на умерена фурна при 200 градуса за около 1/2 час. От тази доза при нас се получиха две тави козунак.


пресен домашно изпечен козунак        козуначени парчета със сусам

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта