Регистрация

Десерт с дюли и сметана



Десерт с дюли и сметана
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2154

Трайфъл с бишкоти, дюля и сметанов топинг с бадеми.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 24.10.2017

Реден сладкиш в чаша или трайфъл, който стана така модерен след гостуането на Рудолф Ван Веен в България, се учим да правим днес. В рецептата на Лора и Стоян се готви десерт с дюла, защото този плод е точно в сезон и идва ред на дюловите сладкиши, на които ще се радваме през студените месеци. Ако се притеснявате, че дюлата е безвкусен плод, вижте как се превръща в радост за небцето.

Плодовете се обелват, разполовяват и пускат в тенджера, където са смесени бяло вино с вода. Добавя се пръчица канела, звездичка анасон и голямо количество захар, а след това всичко кипи заедно за около половин час. После плодовете се вадят, а сиропа остава на котлона още малко, за да се редуцира. Плодовете се нарязват на малки кубчета.

В прозрачни десертни или коктейлни чаши се натрошават бишкоти, които се заливат с част от редуцирания крем. Следва да се запекат филирани бадеми на сух тиган и да се оставят да се охладят, но вън от тигана, за да не прегорат в него след махането от котлона. Разбива се и животинска сметана на пяна с бурбонска ванилия.

Накрая се довършва сглобката на десерта, като кубчетата плодове се сипват върху начупените сиропирани бадеми в чашките, после се слага още малко от сиропа, след това бита сметана и накрая - филирани бадеми. Изглежда страхотно, лекично е за хапване, но и много вкусно.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта