Регистрация

Гръцка мусака с макарони и агнешко



Гръцка мусака с макарони и агнешко
  |   Порции 6-8   |   Видяна: 1820

Макарони на фурна с кайма и заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 27.03.2018

Пастицио с агнешко правят Лора и Стоян като готвят мусака от паста по гръцки с мляно месо, зеленчуци, бульон и заливка. Ястието прилича едновременно на мусака и лазаня, напомя на спагети с кайма и съдържа доста компоненти, които са склонни да задържат готвещия в кухнята повече от час.

Първо пускаме бульона да се вари, като кокалите от плешката се заливат с вода в компанията на моркови, лук, целина и дафинов лист. След кипването се отпенва 2-3 пъти, а после бульона се прецежда. Отделно месото се смила на едро. В тиган се запържва наситнен лук в микс от масло и олио. Добавя се и каймата и се пържи докато стане на трохи и започне да се карамелизира. Налива се червено вино, след известно къкрене и домати на кубчета от консерва, част от агнешкия бульон и се регулира киселинността с лъжичка мед. После се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да покъкри половин час до сгъстяване. След снемане от котлона се разбърква с наситнени чесън, пресен лук и джоджен.

Следва да приготвим бешамел като разтопим масло в касерола, запържим в него брашно, после налеем мляко и бъркаме до сгъстяване. Подправяме със сол, черен и индийско орехче и добавяме яйчени жълтъци. Пастата се готви във вряла подсолена вода до състояние ал денте. Отцежда се от водата и се разбърква с половината от бешамела. В другата половина се рендосва кашкавал.

Сега сглабяме ястието като половината паста разпределяме на дъното на тава. Отгоре изсипваме рагуто и завиваме с останалата паста. Нея заливаме с бешамела с кашкавал и бутваме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути. Става идеално и много калорично ястие.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта