Регистрация

Великденски козунак по традиционна рецепта

Великденски козунак по традиционна рецепта
Трудно   |   Порции 1 голям козунак   |   Видяна: 2830

Традиционен домашен козунак с локум и стафиди.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта за великденски козунак ми попадна миналата година по време на подготовката за празника. Опитах я в два варианта – с обикновено бяло брашно и с брашно за козунаци. Изненадващо, но козуначеното брашно не даде така добър краен резултат. Тестото стана прекалено лепкаво и не се оформи добре на плитка. Задължително за месенето на козунаци е да работите в добре загрято помещение.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно + още около 80 г за премесването
  • 250 мл мляко
  • 2 яйца + 1 жълтък
  • 30 г прясна мая (¾ бучка)
  • 160 г захар + още 30 за поръсване
  • 1 пакет ванолова захар
  • щипка сол
  • 150 г масло
  • 100 г стафиди + 50 мл ром
  • локум и орехи по желание

Начин на приготвяне:

1. Нартошете с пръсти маята в купа и я залейте с 80 мл от млякото, което предварително сте загряли до около 40 градуса. Добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Оставете да шупне.

2. Накиснете стафидите в рома.

3. Пресейте брашното в голяма тава, добавете ваниловата захар, останалата захар и щипка сол. Разбъркайте и оформете кладенче.

4. Маслото разтопете на водна баня.

5. Изсипете в кладенчето шупналата мая, добавете яйцата и стафидите. Замесете с шпатула лепкава каша и започнете в нея да добавяте лъжичка по лъжичка маслото. Когато тестото стане достатъчно еластично, продължете с месене на ръка. Трябва да глътне малко над 2/3 от маслото. Останалото заделете за после.

6. Щом тестото се превърне в незалепваща по ръцете мека и еластична смес, прехвърлете на плота и продължете да месите. Трябва да вложите сила и да месите поне 10 минути, за да се овъздуши добре. Ако сте традиционалисти, след това го ударете между 20 и 50 пъти в плота, премесете отново и приберете в голяма намаслена купа.

7. Намажете тестото отгоре с разтопено масло и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса за поне 1 час на топло (не правете грешката да втасвате тесто в загрята фурна) докато обемът му стане по-голям от двойно на началния.

8. Набрашнете плота и премесете отново. Разделете на три топки и оставете да втасат за 15-тина минути.

9. Намаслете кръгла тава с високи около педия бордове.

10. Трите топки разтеглете на дълги фитили и след това спрелете на плитка. Плитката омотайте на кръг и прехвърлете в тавата. Намажете с останалото масло и оставете да втаса още 30-тина минути.

11. Пуснете фурната да загрява на 170 градуса без вентилатор. Във възлите на плитката вкарайте парчета локум, орехови ядки или бадеми и още сладости и хрупотевици, каквито ви хрумват. Намажете с разбития жълтък на третото яйце с 1 с.л. вода. Отгоре поръсете със захар. Ако имате едра – още по добре.

12. Печете една идея под средното ниво на загрятата фурна за 40-тина минути. След изваждане покрийте с хавлиена кърпа за 15-тина минути.

Готово! Време е да се похвалите с домашно направен козунак.

 

домашен козунак по рецепта на баба

 

 

българска рецепта за традиционен козунак

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта