Регистрация

Вегански пелмени със сейтан и червен боб

Вегански пелмени със сейтан и червен боб
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 4588

Поредното вкусно предизвикателство пред кулинарните ви умения.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • ½ ч.ч. бяло брашно
  • 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
  • 4 с.л. царевично брашно
  • ¾ ч. ч. мляко/вода (може и соево мляко)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 2 с.л. смляно ленено семе + 5 с.л. вода
  • допълнително брашно за месене
  • 250 г варен „Сейтан” (пшеничен глутен; можете да го намерите в магазините за вегетариански или диабетични храни)
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 ч.ч. варен червен боб адзуки (или какъвто и да е боб по ваш вкус, можете да използвате дори нахут)
  • галета (може и галета, овкусена с чесън и магданоз)
  • няколко супени лъжици соево мляко
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За тестото:

1. Накиснете смлените ленени семена във водата. Добавете млякото и олиото. Оставете настрана.

2. Смесете сухите съставки – брашната и солта. Направете кладенче и сипете вътре мокрите съставки - лененото семе, млякото и олиото - и разбъркайте с лъжица.

3. Полученото тесто трябва да е с такава плътност, че да може да се работи с него, но не прекалено твърдо, защото при месенето то ще поеме още брашно.

4. Размесете добре върху набрашнена повърхност. Ако тестото е прекалено лепкаво, не се притеснявайте да добавите още брашно върху плота и ръцете си при всяко размесване. За да не прекалявате с брашното, сложете малко олио на ръцете си – тестото ще залепва по-малко по ръцете ви и ще стане по-еластично. Разточете докато спре да полепва по ръцете ви и е достатъчно еластично, че да може лесно да се разточва. Оставете го настрана докато приготвяте пълнежа.

За пълнежа:

1. Поставете сварения сейтан в кухненския робот и го пасирайте за около минута, трябва да се смели, но да не става на прах. Добре е да остане със сравнително едра консистенция.

2. Смесете сейтана в купа със ситно нарязания лук. Добавете сварения боб и разбъркайте.

3. Прехвърлете 1/3 от сместа в кухненския робот и добавете няколко супени лъжици прясно мляко и 1-2 с. л. галета. Пасирайте до получаването на гладък пастет. Овкусете със сол (ако е нужно) и черен пипер на вкус. Върнете в купата с останалата част от пълнежа. Пасираната част ще придаде допълнителна влажност на пълнежа и ще го държи на едно.

Сглабяне:

1. Разделете тестото на 4 или 5 части и всяка част оформете на топка. Разточете тестото.

2. Наръсете една чиния с брашно и нареждайте в нея готовите пелмени.

3. Изрежете от тестото с чаша кръгчета и ги пълнете с по 1 с. л. от пълнежа, след което притискайте и затваряйте добре краищата.

4. Така приготвените пелмени могат или да се замразят или да се сготвят.

5. Пелмените се готвят като всички видове паста и равиоли – пускате ги във вряща подсолена вода. Водата трябва да е достатъчно като количество, че да не се докосват или залепват една в друга (имайте предвид, че при варенето, те ще се понадуят). Варете ги за около 5 минути или докато излязат на повърхността.

6. Можете спокойно да съхранявате пелмените и във фризера.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта