Регистрация

Антибактериалните свойства на смрадликата



Антибактериалните свойства на смрадликата
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 22439

Смрадлика лекува херпеси и афти, гони гъбички и бактерии.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Смрадликата е билка, която трябва да се използва единствено и само външно - този съвет пропуска да даде умната баба от канала Баба Знае, която обаче събира уникални трикове от народната медицина със смрадлика. Ако сте решили да тровите другарче или псевдолюбим човек, не опитвайте със смрадлика - щетите при изпиване на отвара от билката дори и в минимални количества са големи и определено ще нанесете поражения, но едва ли с летален край в близки срокове. И сега извън шегата - ако сте решили да помогнете на близък или себе си в борбата с екземи, херпеси, отворени рани, гъбички или каквито и да е бактерии, заложете на смрадликата като билка.

Нейните антибактериални свойства са известни от древността, когато с отвара от лилавеещите листа са се третирали ранени животни. Раната се почиства и зараства доста бързо. По-късно смрадликата е влязла в билковия инвентар на хората, а Баба Знае обяснява и за какво е помагала.

1. Смрадлика чисти рани без да дразни. Затова при охлузени детски колене и дори след раждане промивките са уникален илач. Правят се по около 5 пъти дневно. Това важи за повечето проблеми, които се лекуват със смрадлика.

2. Жабурене със смрадлика бори херпеси и афти в устата, стяга и заздравява венците. Помага при повечето проблеми в устната кухина, но внимавайте да не глътнете от отварата. А за този тип безпокойства се приготвя силна отвара като в 600 мл вряла вода се слагат 2 с.л. изсушена смрадлика.

3. Смрадликата прогонва гъбичките и лошата миризма от краката. Можете да си направите една отвара за деня и просто да потопите краката до глезена в нея 5-6 пъти, като всеки от тях киснете по 5 минути. Ще се удивите от ефекта. Сварете си 4 с.л. листа в 2 литра вода.

4. Ваните със смрадлика прочистват и дизенфекцират цялото тяло. Можете просто да се облете цялостно след душ с двата литра от точка 3 или да ги разредите във ваната с вода и да се потопите за няколко минути. Пъпки, рани, раздразнени области - всичко ще започне да завяхва мигновено.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
6
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта