Регистрация

Д-р Папазова: Как с природни средства да си решим хормоналните проблеми

30 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 31844
Д-р Папазова: Как с природни средства да си решим хормоналните проблеми

Мексиканският сладък картоф, познат под името див ямс или ям, е естественият регулатор на цялата хормонална картина в организма.

Хормоналният дисбаланс може да се дължи на три основни проблема, обяснява Д-р Мария Папазова, гост в предаването „На кафе“ по Нова ТВ с водеща – Гала. За неприятните явления вътре в тялото може да отговарят псхо, невро и ендокринни аномалии. Основните женски полови хормони са естрогени , прогестероли, пролактил и в малки дози в женския организъм съществува тестостеронът. Тяхното количество е отговорно за правилната функция на целия организъм, затова нарушението в дозировката, която се отделя от жлезите с вътрешна секреция може да доведе до редица здравословни проблеми.

В ежедневие изпълнено със стрес и притеснение, в делници, обгърнати от изгорелите газове на колите, в храни – отглеждани с пестициди и торове, които навлизат в организма за да разтроят естествената му хормонална картина, вече близо 50% от хората в модерното общество имат проблеми със секретите на ендокринните (с вътрешна секреция) жлези. Д-р Мария Папазова обяснява, че не можем да се предпазим от влиянието на света върху нашето здраве и стремежите да живеем природосъобразно могат да повишат леко превенцията от болести, но няма как да ни спасят.

А хормоналните проблеми са толкова много – напълняване, задържане на вода в организма, свръхокосмяване или окапване на коса, подуване на корема и стомаха, световъртеж, болезнена менструация, изнервеност, депресия, безсъние. В по-тежките си форми те атакуват безмилостно половата система, причинявайки рак на гърдите и матката. И всичко това е в резултат на този дисбаланс.

Д-р Папазова обяснява, че хормоналните таблетки не се препоръчват за употреба, защото те съдържат ксенохормони – вещества, чужди на тялото, към които то не знае как да реагира. Ксенохормони се съдържат още в пластмасовите предмети, затова не бива да съхраняваме храна в тях и още повече да ги използваме при термична обработка на ястия. Има ги също в редица кремове, помади и мазила, както се съдържат и във всевъзможни козметични продукти.

Вместо да помогнат на тялото ксенохормоните могат да причинят рак или да увеличат възможността от развитието на тумори. Тяхна може да е вината за жълтеница, тромбоза, разширени вени, свръхокосмяване, страхови неврози и депресии. Но тук идва въпросът как да се преборим с хормоналния дисбаланс в тялото като не използваме химични медикаменти.

Решението за подобряване на хормоналната картина в тялото се съдържа в едно растение, познато на пазара като ДИВ ЯМС. Това е американски сладък картоф, който в България все още не се продва широко, но може да бъде намерен. Проверка на kulinarno.bg в родните сайтове показва, че растението е по-популярно като основа на медикаменти за природосъобразна хормонална регулация, отколкото като картоф, с който може да бъде сготвено ястие. Ямсът, наричан още ям, е популярен в Северна Америка и вече е обявен в САЩ за един от основните регулатори на менстроалния цикъл, менопаузата и цялата хормонална картина в женския организъм по естествен и природосъобразен начин. 

Ето и готварски рецепти за храни с ямс.

ПОДОБНИ СТАТИИ

И бъдещите татковци на фолиева диета

Ако мъжът иска да става баща, да си хапва сирене, листни зеленчуци и яйца. виж още »

Брюкселско зеле за бъдещи майки

Зеленчукът е богат на натурална фолиева киселина и намаля риска от спонтанен аборт. виж още »

Пластмасовите бутилки увреждат половата система

Съединенията, които се образуват между водата и пластмасата могат да доведат до безплодие. виж още »

КОМЕНТАРИ

Mima Dimitrova17-08-2014
Вероятно този картоф има аналог сред нашите растения (не само сред картофите). Това е и моят въпрос: кои растения, виреещи в България са близки по състав и въздействия до въпросния американски картоф?

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта