Регистрация

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

14 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1656
15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.

 

На 15-и ноември започват Коледните пости, наричани още Малка четиредесятница. Това е втория за годината и последен голям пост (след Великденския), в който вярващите се пречистват чрез лишения и молитви, за да посрещнат с отворена душа новината за Христовото Рождество. Тъй като религията в модерните общества рядко е диктатор на начина на живот, мнозина приемат традицията за поста като вид диета, с която да изхвърлят токсини чрез хранителен режим. Разбира се, това е и една от основните цели на лишението от животински продукти. Но какво се приема за праведно хранене в дните до Коледа – ще ви разкажем.

 

Какво е забранено по време на пости? Според законът на Християнството по време на постите тялото трябва да се прочисти от вредата на земните блага, които изкушават. Затова не се приемат храни с животински произход, като моралът препоръчва също да не се охолства и преяжда. С изключение на Никулден и Бъдни вечер не се консумира алкохол, а мазните ястия, дори и сготвени с растително масло, не са препоръчителни ежедневно. Има дни на по-строг и по-лек пост, като в някои от тях можете да разнообразите менюто дори с морски дарове и рибни продукти.

 

График на Коледния пост през 2019-а година. По правило всяка сряда и петък е ден на строг пост, когато се хапват само растителни продукти, по възможност непреминали термична обработка и неовкусени с добавени мазнини. Някой тълкувания позволяват консумацията на алкохол, но не и в сряда и петък. От 15-и до 22-и ноември се спазва задължително строг пост, лишен от мазно, алкохол и всякакви животински продукти. От 23-и ноември до 19 декември се позволява рядката консумация на риба и морски дарове и умерено количество алкохол. Вече се включват и пържените храни. На 6-и декември – Никулден задължително се яде риба и се пие вино. От 20-и до 24-и декември отново се спазва строг пост, а на Бъдни вечер можем да облажим с пържени ястия и охолна вечеря, поставяйки край на поста.

 

Кой не пости? Постите не се спазват от възрастни и болни хора, бременни жени, деца и юноши. Те не бива да бъдат приемани за задължение, а отношението към тях трябва да е с помирение и готовност. Затова хора, които не се чувстват физически или морално готови да поемат този път на телесно и духовно прочистване, не бива да встъпват в режима. Той не е само религиозен, но доказано има и здравословен ефект върху тялото. Постът може да бъде пекъснат поради здравословни проблеми или психическа невъзможност да бъде спазен. Това не бива да носи на хората усещане за малоценност и слаба воля. Първите пъти големите пости обикновено са неуспешни, но чрез тях тялото и умът се каляват и с времето желаещите да прекарат 40 дни в лишаване от животинска храна постепенно успяват. Затова имайте надежда и ако чувствате желанието да започнете Рождествения пост, поне опитайте!

Ако се чудите какво да си сготвите по време на коледните пости, кликнете ТУК за стотици рецепти за храна без животиснки продукти!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този уикенд блажим и започваме с Коледните пости

На 14-и ноември блажим, от 15-и ноември започва Коледен пост 2020. Вижте график на Коледните пости.   виж още »

С празнична погача българите честват Деня на християнското семейство

Семейството празнува Въведение Богородично с домашен хляб, вино и постни гозби.   виж още »

Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта