Регистрация

На Св. Св. Петър и Павел с ябълка за починалите деца

28 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1676
На Св. Св. Петър и Павел с ябълка за починалите деца

Празнуваме Петровден с ябълки и ябълкови сладкиши, а заради Св. Павел не се работи.

 

На 29-и юни християните по света почитат паметта на светите апостоли Петър и Павел – поддръжници и разпространители на вярата, закрилници на починалите деца и на любовта между младите хора. Св. Петър е ключарят, на който е поверен входа на райската градина. Той допуска в нея само онези души, които седнали на везната му за грехове, не натежават. Легендата разказва, че Св. Петър дори не допуснал майка си от райските сараи, защото била грешна.

Св. Петър и Св. Павел в българската митология. Народните вярвания за Петър и Павел се различават от християнските писания. Във фолклора двамата светии се описват като братя – честният и избухливият. И докато майките на починали деца раздават ябълки, за да се погрижи Св. Петър за душата на отрочето им, то Св. Павел се омилостивява, като не се прави нищо, за да не се ядоса и да предизвика наранявания. Вярва се, че ако в деня на Св. Св. Петър и Павел се готви, човек ще се изгори, ако се труди в работилница – ще се пореже, ако се излезе на нивата – градушка ще унищожи реколтата. Затова до обяд се приготвя всичко за празника и после се седи вкъщи или се отива на гости. Името Петър означава камък и понякога се взима камък, за да се сложи на празничната трапеза.

Подготовка за Петровден. След изгрев слънце жените набират ябълки петровки – първите узряващи ябълки в България. Замесват петрови питки – с масло или в сладък вариант с ябълки, завиват ябълкови баници и отиват на църква, за да осветят празничните храни. Ако в семейството има починало дете, майка му раздава ябълки на познати и непознати, за да пази Св. Петър душата на невръстното. Народното поверие гласи, че духовете на всички загинали дечица пърхат с крила около златно ябълково дърво. И щом майката на земята подаде ябълка на човек, Св. Петър подава ябълка на детето ѝ. Ако обаче майката си позволи да отхапе от някоя от ябълките, се вярва, че светецът ще я издърпа от детските ръце. За празника остава само да се заколи петровото петле. Това е най-младото излюпено за тази година петле, от което се прави курбан чорба или основно ястие. Остатъкът от деня се посвещава на Св. Павел, като не се прави нищо. Затова в някои части на страната хората го празнуват на 30-и юни, когато тържеството е отминало и вече са почистили след гостите.

Трапезата на Петровден и любовта на младите. Да празнуват сядат само сгодените и семейните, като тържествата могат да продължат до късно през нощта. Младежи и девойки обаче трябва да наберат 12 цветя от 12 различни поляни. Когато ги приберат у дома, заплитат от тях венец, а в него – молитви за идеалната любов – или избраникът на сърцето да се окаже партньор, с който ще имат дълго и щастливо съвместно съжителство, или да го разлюбят, за да не страдат. След това венецът се поставя под възглавницата и младите лягат да спят рано – още преди залез, с вярата, че Св. Петър ще дойде в съня им с правилните напътствия.

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на Петър, Петра, Петран, Петрана, Павел, Павлина, Павлета, Поли, Полина, Панайот и Камен с пожелание за твърдост в характера, късмет и здраве в битието и щастие в сърцето!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Петровден с ябълки, колач и младо пиле

На Петровден семействата с починали деца молят благословия за душите на отрочетата си, а на Св. Павел не се работи, за да не се стоварят стихии върху виж още »

От днес започват Петровите пости

В името на Апостолите и Светото Евангелие християните се лишават от животинска храна и не консумират блажно без молитва.   виж още »

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта