Регистрация

На Андреевден омилостивяваме мечката с постни варива

29 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1424
На Андреевден омилостивяваме мечката с постни варива

На празника на Св. Апостол Андрей българския народ чества Мечкинден с ритуали за плодородие и предпазване от хищници.

 

На 30-ти ноември Православната църква почита паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани. В България и Гърция празникът е особено тачен, тъй като се счита, е именно Апостол Андрей е донесъл християнството по тези земи. Наричат го Първозвани, защото в Библията се казва, че той изпитвал такава почит към Христос, че вървял винаги пръв по нозете му, за да се диви на чудесата, които Божия син прави на Земята.

Кой е Св. Андрей според Библията? Той е рибар, по-голям брат на Апостол Симон (Петър). Когато двамата чули, че Сина Божий броди по Земята, закопнели да го зърнат докато един ден Йоан Кръстител минал покрай водоем, в който ловели риба, и казал на Андрей – „Ето агнецът Божий“. Андрей хвърлил такъмите и последва Исус Христос. В дните, в които вървял по петите му, видял множество чудеса на възкресение и сътворение и вярата му станала много силна. Наричали го Първозвани, защото първи ставал свидетел на Христовите деяния. След Възкресението Христово той се запътил към територията около на Балканския полуостров, за да разкаже на всички какво е видял със собствените си очи и да покръсти местното население. Именно той ръкополага и първия цариградски епископ – Стахий.

Св. Андрей в българската митология. По родните земи апостолът е описван като отшелник, който живеел в къща в гората и гледал собствена нива, стадо и вол. Един ден обаче мечка нападнала дома и реколтата му, наръфала плодовете и стадото и изяла вола. Тогава Андрей се ядосал и вързал мечката за ралото на мястото на вола. Взел една тояга и я подкарал да оре нивата. Именно тази легенда дава другото име на празника – Мечкинден, а заради нея Св. Андрей е наречен „покровител на мечките“. Ритуалите на празника са свързани именно с мечки.

Какво се готви на Мечкинден? Храната на Андреевден трябва да е постна. По традиция се правят варива в нова посуда, като в миналото това е трябвало да бъде земно гърне. Зърната на боба, житото, царевицата, лещата, овеса, ориза, се накисват от предната вечер, а как са се разположили и издули във водата говорило какъв жених ще влезе в дома и каква съдба очаква семейството през идната година. Близките се събират на празнична постна трапеза независимо дали има именник в дома или не. Ядат се леща чорба, боб в гърне, варена царевица и десертен овес, ориз или жито. Позволено е вдигането на тостове и консумацията на вино. Но преди да се раззвънят чаши и чинии, се изпълняват важни обреди.

Ритуали на Андреевден в България. На сутринта хората ходели до близък течащ водоем, за да слушат дали звъни водата. Вярвало се, че ако под ледената кора се чува движение, то зимата ще е благодатна и ще подготви земята за добра реколта. Ако е тихо под студената покривка – няма да свирят натежали от жито класове наесен. Децата хвърляли набъбналите за варене или сварените зърна в комина, за да не влезе оттам мечката или друга беда. Девойките мятали от тези зърна на двора, за да ги изяде мечката и да не пипа домашните животни и реколтата. Пък и да се нахрани в тази къща, за да не допуска в нея своя съперник - вълка. На домашните животни давали за здраве и плодовитост варени зърна. Най-старата жена в дома се обличала в дебели дрехи, за да прилича на мечка, и закачала картина на мечка до трапезата, на която ще се празнува.

На Св. Апостол Андрей имен ден честват Андрей, Андреа, Андрея, Андриян, Андрияна, Храбър, Силен, Дешка, Първан, Първана и техни производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелания да покорят всички страшила в живота си и да бъдат първи в откриването на земните чудеса.

ПОДОБНИ СТАТИИ

С празнична погача българите честват Деня на християнското семейство

Семейството празнува Въведение Богородично с домашен хляб, вино и постни гозби.   виж още »

6-ти август – честваме Преображение с грозде и риба

На Преображение Господне небето се отваря, а морето се обръща.   виж още »

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта