Регистрация

Как зимата ни помага да отслабнем

05 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3488
Как зимата ни помага да отслабнем

Когато навън е студено, се храним много по-рядко с фаст фууд на открито, а чрез треперенето горим и допълнителни калории.

Когато се заговори за зима и натрупани килограми, сякаш двете вървят ръка за ръка. От една страна коледните и новогодишните празници са причина за поредица от гуляи, от друга студът ни провокира да се храним с тежки и мазни меса, да излизаме по-рядко и за по-кратко време на открито и да си седим у дома до хладилника и телевизора. Или иначе казано този мразовит сезон на пръв поглед увеличава приема ни на калории и намалява възможностите за изразходване на натрупаната чрез храната енергия.

Но зимата си има и три плюса в смъкването на килограми, които не са за пренебрегване, затова диетолози съветват да не се отпускаме прекомерно с храната под предтекст, че времето е такова, че не ни позволява да се грижим за фигурата си. За да мотивират допълнително човешкия дух към горенето на мазнините, качени от тирадата с празници и необмислените преяждания, експертите изброяват три основни причини, поради което ни е по-лесно да отслабнем през зимата.

1. На първо място е яденето извън дома, което в студено време се практикува много по-рядко. Признайте си, на минус 10 градуса не е приятно да се хапва пица, сандвич или баничка на любимата пейка в парка или на откритите масички в кварталното заведение. Когато на човек му е студено обръща много по-малко внимание на изкусителните храни, които го зоват от витрините на сладкарници, баничарници и бутки за бързи закуски. Освен това желанието да се сврем на топло прогонва подлия ищец да си хапнем някое вкусно десертче на прибиране от работа или в почивката. Така намаляваме консумацията на едни от най-вредните и висококалорични групи храни – мазните тестени джънк фууд и богатите на бяла захар сладкиши.

2. Плодовете, които тържествуват през зимата на пазара са цитрусите. Те са група, богата на вещества, които спомагат разграждането на мазнините. Не случайно множество модерни диети препоръчват деня да се започва с прясно изцеден лимонов сок, разреден с вода и да се завършва с половин грейпфрут преди лягане. В тази група влизат също така портокалите, мандарините, помелото и кивито, които по естествен начин ни провокират да разградим натрупаните мастни пластчета от изминалите празници.

3. На трето масто е треперенето като реакция на организма към студа. Знаете ли, че в действителност то представлява бързо съкращаване на всички мускули в тялото, след като температурата му е паднала под определена граница. Така че зъзненето по спирките на градския транспорт може да се определи като странен вид ефективна тренировка на абсолютно цялата мускулна система. Освен това, може би сте на ясно, че калорията е единица за топлина, откъдето следва, че изразходването на калории представлява отделяне на температура от тялото. А през зимата то се нуждае от още по-интензивно затопляне, за да поддържа нормалното си здраве и правилни функции. Така че дори и елементарното студуване, на което сезонът ни обрича в дадени моменти, ни помага да изгорим двойно повече калории при извършването на рутинно действие в сравнение с лятото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет зимни салати хит сред българите

Салати за зимата – хапнете като диетично основно, ако се опитвате да свалите килца след празниците.   виж още »

Хрускането на ледени висулки е опасно за здравето

Ядене на сняг и ядене на ледени висулки може да разболее от тежки стомашни инфекции.   виж още »

Румяна Илиева: С правилен режим всеки отслабва за 3 месеца

90 дни ни стигат, за да променим тялото и фигурата си за цял живот. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта