Регистрация

Мляко, мед, сода и ракия борят слънчеви изгаряния

12 Jun 2014   /   nina123   /   Видяна: 8676
Мляко, мед, сода и ракия борят слънчеви изгаряния

Заложете на природни продукти в борбата с ефекта на жаркото слънце върху кожата.

Валя, валя и взе, че се изваля, та най-накрая дойде време да видим лятото в пълния му блясък. Много слънце, предстоящи отпуски, планирани и внезапни ваканции, море, басейн, разходка сред природа и дори рутинните задължения под открито небе. Всички тези дейности излагат кожата на пряка слънчева светлина и могат да доведат до изгаряния. Докато на едни хора им трябва стабилен, дори лекомислен престой дълго време на слънце, то на други им е достатъчно само няколко часа разходка под лъчите, за да „спят на закачалка“.

Болезнената зачервена кожа при изгаряне често ни кара да съжалим, че сме забравили слънцезащитния крем, полупрозрачния шал, с който да наметнем раменете и деколтето или шапката с периферия, която да пази сянка на носа и челото, но щом е дошло времето на тези съжаления, значи вече е късно да прибягваме към защитни мерки. Сега трябва да се предприемат други стъпки – успокояване на болката и нормализиране на увредената дермална тъкан.

Не е задължително веднага да грабнете портмонето и да се затичате към първия козметичен магазин. Замислете се, че повечето мазила, които ще си намерите съдържат парабени, консерванти и добавки, за които и без това чувствителната ви кожа не милее в такъв деликатен момент. Затова нека се обърнем към хранителните продукти, които освен достойни за нашата трапеза многократно се оказват и добри алтернативни медицински помощници. Ето няколко предложения как да облекчите кожните слънчеви изгаряния с подръчни средства.

Киселото мляко е добър, многократно изпитан и доказано ефективен препарат, който ще поправи вашата грешка при слънчево изгаряне. НЕ КУПУВАЙТЕ ЙОГУРТ, ПОДСЛАДЕНИ МЛЕКЦА, ПОДПРАВЕНИ С ФИБРИ, ОБОГАТЕНИ С ВИТАМИНИ И Т.Н. Нужно ви е едно обикновено кисело мляко по БДС, за да си гарантирате безболезнен сън. Колкото по-бързо реагирате – толкова по-добре. Отворете опаковката и с памук или тампон за лице намажете малко мляко върху изгарянията. Повтаряйте процедурата през 40-тина минути колкото е възможно по-дълго. Само за няколко часа болката ще намалее драстично, а на другия ден ще установите, че червеното петно от изгаряне се е превърнало в бронзов тен, подобен на този от слънчевите снежни зимни дни в планината. Единственото което ще трябва да преглътнете е миризмата на кисело мляко, която ще витае около вас докато се лекувате.

Обтривки с ракия. Мнозина гледат с недоверие на този метод, но истината е, че помага въпреки идеята, че алкохолът загрява и изсмуква влагата от кожата именно в момент, когато тя е прегоряла и дехидратирана. Отново вземете тампон за лице или памук и напоете с не много силна ракия. Ако е нужно, разредете я с вода. Най-добре е да бъде домашна. Обтрийте кожата и ще усетите чудо – първоначалното щипане ще премине в усещане за хлад и болката ще започне да намалява. Повторете още няколко пъти в рамките на деня и ще се почувствате драстично по-добре. Червенината също ще започне да изчезва.

Ако ви притесняват силните миризми на ракията и киселото мляко, които ще трябва да изтърпите, то намажете се с мед. Ефектът му не е така бърз и силен, но определено го има, а и в допълнение ще подхрани и упокои раздразнената кожа. Е, по този начин няма да миришете натрапчиво, но пък ще лепнете и ще привличате мухи, шегуват се привърженици на метода. Все пак крайния резултат оправдава средствата, нали?

Повече срещу болката, отколкото срещу естетическата страна на изгарянето действа методът на компреса със сода и вода. В 100 мл много студена вода разтворете 1 ч.л. сода бикарбонат, намокрете кърпа или парцалче и направете компрес на  засегнатите места. Дръжте докато платът не се стопли. После можете да го приберете в камера или фризер да се охлади и да го използвате повторно. Болката наистина отминава бързо, но червенината ще се задържи някой и друг ден.

Натривките със сок от алое вера са ефективни при слънчеви изгаряния, но за съжаление не всеки разполага с растението у дома си. Нужно ви е само едно листо, така че можете да помолите и познати за минималната услуга. Разрежете листото и намажете изгорялата кожа със сока. Оставете да подейства възможно най-дълго преди да отмиете, а ако не усещате дискомфорт и опъване, не отмивайте. Ето ви метод, който нито лепне, нито се вижда, нито мирише, но тук условието е да си намерите свежо алое.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Златен мед с куркума – натурална хранителна добавка за здраве

Златен мед с куркума и черен пипер подсилва имунитета, разкрасява и подпомага отслабването.   виж още »

Не използвайте сода и сол за разкрасителни процедури

Домашните маски със сода и сол за кожа и зъби могат да развалят трайно и необратимо третираните зони.   виж още »

Как се махат бенки от слънчево изгаряне

Народни методи за премахване на бенки и тъмни петна след печене на слънце. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта