Регистрация

Серник – нещо сладко за хапване

30 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2769
Серник – нещо сладко за хапване

Полски сладкиш с нелепо име пленява европейските ценители на сиренени десерти.

 

Едва ли вкусовите рецептори на българин, очакващ своето блюдо със СЕРНИК биха тържествували в трепети на нетърпение. Мнозина не правят взаимовръзката между серника и чийзкейка, поради родните специфики на речта, но сладкиша от Полша със сирена е конкурент именно на френските и иалианските десерти от хрупкав блат с млечен крем.

 

Какво представлява серникът? Най общо това е полски десерт от три компонента. Основата е блат от бисквити, маслено или многолистно тесто, с чиито цветове, вкусове и аромати може да се импровизира. Сърцевината е пищна по размер и се прави от подсладен млечен продукт, който може да бъде смесен с плодове, яйца и различни сладкарски подправки. На повърхността на серника се оформя коричка. Тя най- често е парче от рендосания долен блат, подобно на сладкиш Наполеон. Но рецептите позволяват всякакви импровизации.

 

Кой е основният продукт в десерта серник? В някои страни познатото бяло саламурено сирене съществува под името творог (тварог) и представлява безсолно сирене, чиято мекота може да варира от почти течна до доста твърда. Официално в серника се използва мек творог, който може да се опише като българско недозряло и неподсолено сирене. С течение на времето и кулинарната креативност творогът бива заменен от извара, маскарпоне, рикота и още традиционни за чийзкейка плънки.

 

Как се прави крем за серник? Основният вид сирене, избран за сладкиша се обогатява според търсения краен резултат. Ако кейкът ще се пече, най-често се разбива с яйца и се добавя сметана. Ако е за директна консумация, се обогатява с бита сметана и добавка от плодове или шоколад. В този случай се слага и разтворен желатин, който да сгъсти текстурата и кремът заприличва на познатото парфе. Виртуозните сладкари са склонни да вкарат в него разтопен шоколад, карамел, крокант, натрошени бисквити и други глезорийки. Любими подправки на серника са есенциите ванилия, ром, цитрус и шоколад.

 

Как се украсява серник? Традицията за рендосани парчета от долния блат все по-често бива изместена от по-дръзки сладкарски украси. В полските сладкарници някои серници се сервират с коричка от плътно наредени една до друга целувки, чиито връхчета са украсени с розички сметана, а в розичките пък е боцнато по някое горско плодче. Други заливат серника с разтопен шоколад. Практика е да се прави желирана кора от плодове, подобна на парфе повърхността или пък да се карамелизира горната основа с горелка. Можете да видите серник, облицован с вафлички или цели бисквити, бонобни и дори мини кейкове.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашно сладко от зелени орехи радва тялото и небцето

Как се прави сладко от цели орехчета с кората и с какво може да се поднесе полезният домашен мармалад?   виж още »

Пет странни традиционни немски храни – част 2

Традиционни немски ястия, чиито имена хвърлят в потрес чужденците. виж още »

Пет странни традиционни немски храни – част 1

Не се стряскайте, ако швабите ви сервират Студено куче, Фалшив заек или Пчелно ужилване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта