Регистрация

Хамдог – патентованата кръстоска между хамбургер и хот-дог

24 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1829
Хамдог – патентованата кръстоска между хамбургер и хот-дог

Хибрид между хот-дог и хамбургер е новият хит за ценители на фаст фууд.

 

Хот-догът е бърз сандвич, който се продава широко в голяма част от света, но в различни форми и разновидности. Всичко тръгва от немската традиция да се хапват запечени наденички, увити в хлебче и гарнирани със сос. Въпреки че се счита за типична американска храна, хот-дог се предлага в страни като Индия, Япония, Китай, Аржентина, РЮА и др. Хапва се из цяла Европа, а модата му тепърва навлиза и в Африка и арабския свят.

Видове хот-дог. С напускането на германските граници „топлото куче“ претърпява промени и получава добавки, за да се превърне в различни видове сандвич с наденичка. Някои от тези варианти дори са патентовани, като Чикаго стайл (с добавка от пържен лук и кисели краставички), Синсинати (с чили и чедър), Комплето (с авокадо, домати, люта чушка, кисело зеле и сирене), Багел (само хляб и колбас без сосове, сирена и зеленчуци). Но най-модерен, успешен и трупащ популярност е патентованият през 2009-а година хамдог от австралиецът Марк Антъни Мъри.

Какво представлява хамдогът. Това е вкусна симбиоза между хотдог и хамбургер, поднесен в специална питка. Задължително съдържа телешко, кренвирш, сирене за сандвичи, лук, айсберг, домат, кисели краставички, кетчуп, горчица и майонеза. Съществува в два правилни варианта на сглобяване, като всички своеволия на готвача, измествайки продуктите и направата автоматично изискват ястието да НЕ се нарича хамдог, дори и да е поднесено в специфичното за него хлебче.

Специални хлебчета за хамбургер и хот-дог едновременно. Марк Антъни Мъри създава питки, в които двата вида месо да бъдат прибрани по идеален начин с идеята във всяка хапка да има едновременно мръвка и тестено изделие. Спецификата на тези хлебчета е в тяхната форма. Според патента те представляват кръгла питка с два издължени края от двете страни. Така в средата на питката поляга телешкото месо, а в издължената част се намества кренвиршът.

Рецептата за хамдог. Питката се разполовява през дебелината напълно. В кръглата среда се поставя слайс кашкавал, а върху него – изпечено кюфте от кълцано телешко. Следва да се отреже парче от средата по дължина на кренвирша, за да може да прилегне, поставен върху кюфтето. После се затопля и се реди така, че да пасне перпендикулярно на телешкото и по протежение на издължените краища на хлебчето. От двете страни на кренвирша, точно където преминава върху кюфтето, се слагат по 2 резена кисели краставички. Всичко това се покапва с горчица и кетчуп. Следва наситнен лук, наситнени листа айсберг и резен домат, ситуирани само в кръглата част. Залива се с майонеза и се похлупва с втората питка. А после е време за хапване.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Къде какви сандвичи ядат

Сандвичът – носител на модерното, съчетано с етническото в различни крайща на света.   виж още »

Тренировки по правилно ядене на сандвичи

Учени намериха правилния захват на сандвича, така че да не изпада пълнежа му. виж още »

Кой и как е измислил сандвича

Хавайските острови са били наречени Сандвичеви при откриването си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта