Регистрация

Съвети за готвене на морска риба

27 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1442
Съвети за готвене на морска риба

Как се готви соленоводна риба и трикове, които да гарантират вкусен резултат.

 

27-и юни е Международен ден на риболова и мнозина ще хвърлят мрежи и потопят плувки в чест на празника. Други пък ще го отчетат като си сготвят риба у дома. А ние от kulinarno.bg поемаме задачата да дадем важни напътствия за готвене на морска риба. Оказва се, че в световен мащаб соленоводната риба е предпочитана пред сладководните варианти. Нейното месо е по-бедно на мазнини и доста по-богато на жизненоважните елементи йод и бром. Вкусът е специфичен, а морските дарове си остават една от най-полезните храни, изпълнени с важни и ценни мастни киселини и мастноразтворимите витамини А, Е и D. Затова трябва да се хапва поне веднъж седмично. Добрата новина е, че комбинирани със свежа листна салата са и една от най-диетичните храни, които едновременно засищат и извайват фигурата. Ето какво да правите с морската риба, след като я занесете вкъщи.

1. Не претрупвайте с подправки. Месото на соленоводните обитатели има свой специфичен вкус, който е добре да акцентира в чинията. Обикновено сол и пипер са достатъчни. Някои кухни предлагат деликатна добавка на малко количество розмарин или риган. Други залагат на босилек или мащерка. Ако ще печете рибата с подправките – сложете сухи варианти. Ако сервирате с подправка, с която не се е готвила храната, нека бъде прясна.

2. Сметаната и бялото вино са идеалните сосове за риба. С доматени сосове рибата е много вкусна, но вече и малко демоде. По правило, ако ще правите винен сос за рибата или ще готвите с вино, то се сипва от същата напитка, с която след това ще поднесете направената храна. Затова не купувайте евтини варианти за готвене – все пак морските дарове са скъп и качествен продукт, който си заслужава и добри добавки за овкусяване. А ако пък сте чували, че риба не се комбинира с млечни продукти, забравете тази кулинарна отживелица. Млечната незаквасена готварска сметана е идеален сос за морски риби. Според модерната рецепта, с която никога няма да сбъркате, рибата се запържва предварително, вади се от тигана, на нейно място се запържват за кратко лук и голямо количество чесън. Следва да се залее със сметана и да се добавят листа спанак по желание. Щом този сос кипне, рибата се връща да покъкри с него до сготвяне. И така винаги се получава лесно и бързо изискано блюдо, в което няма къде да сбъркате.

3. Внимавайте да не пресготвите рибата. В азиатския свят се счита за признак на слаб вкус, ако рибата въобще премине термична обработка. За европейските привички яденето на сурова риба е неприемливо, ето защо намерете златната среда. Рибата не бива да се пресготвя, като това не важи за пържената цаца и други дребни морски рибки, които се хрускат с костите. Ако печете или задушавате, поддържайте температура от 200 градуса и гответе 7-9 минути за всеки сантиметър дебелина на филето. Така най-лесно ще се ориентирате колко време да държите рибата в печката, тенджерата или тигана.

4. Винаги сервирайте морската риба с лимон. Докато при речните риби лимонът се използва предимно за обезмирисване на ръцете и подкиселяване на мазнината, то в соленоводните варианти има още една важна функция. Гореспоменатите елементи бром и йод имат своя специфика на вкуса и аромата, които може да се окажат прекалено натрапчиви и дори неприятни за по-чувствителното небце. Добавката от лимон или лимонов сок намалява силата на вкуса на брома и йода. Ето защо е задължително да присъства в платото с морски дарове.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тънкости при овкусяването на риба

Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря.   виж още »

Риба, зеле и авокадо за младост и хубост

Храни богати на колаген правят кожата свежа и спират стареенето.   виж още »

Начини да изберем прясна риба

Оглеждайте внимателно очите, перките и омазнаването на рибата, която си купувате. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта