Регистрация

Добавки към чая за зимно настроение

07 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1304
Добавки към чая за зимно настроение

Билкови отвари с дъх на канела, джинджифил, цитруси, плодове или пък ударно сгряване с алкохолен чай.

 

Снегът започна да натрупва навред из страната, коледната украса вече е факт, а предпразничната еуфория обзема хората все повече. Късите дни позволяват вечерна почивка у дома на топло, пред телевизора, камината, на мекия диван и дори по пухкави терлички и халатче в леглото. А чашата сгряваща и благоуханна топла напитка само завършва зимната идилия. Но какво да се добави към чая или билковата запарка, за да замирише на Коледа, ще предложим сега. Нека всеки сам прецени кои добавки за чай най-много биха допаднали на вкуса му.

Подправки за коледни сладки влизат в чашата с чай. Опитайте да добавите канела, карамфил, анасон, джинджифил, куркума или поне някое от тях. Най-добре е, ако слагате джинджифил, да си нарежете парчета от пресен корен. Той ще пусне в напитката приятен и деликатен аромат. Канелата пък по-добре използвайте на пръчка, защото смляната създава лигава утайка. Карамфила можете да добавите смлян или на клончета, а ако ви притеснява, прецедете преди консумация. Анасонът пък ще придаде най-голяма добавена стойност, ако присъства на звездичка или просто извадите семенцата от звездичката. Колкото до куркумата – не очаквайте да промени особено вкуса. За сметка на това тя ще подсили здравословните стойности на напитката, затова щипка от индийската подправка е добре да присъства в повечето зимни гозби и питиета.

Вижте как си приготвяме студен летен чай с плодове, мед, джинджифил и канела вкъщи.

Цитрусови корички и капки прясно изцеден лимонов сок към чаша топъл чай. Ако пък свързвате зимата с аромат на портокали и лимони, можете да си сложите изсушени корички и да запарите докато пускат приятния си дъх. Мнозина харесват капки лимонов сок в чая, но тяхното добавяне трябва да е непосредствено преди консумацията. Колкото по-дълго витамините на лимоновия сок контактуват с топлината и се окисляват от въздуха, толкова повече изчезват. Същото важи и за меда, затова ако подслаждате с мед, нека бъде точно преди да започнете да пиете сгряващия еликсир.

Парчета пресни плодове в чаша чай. Любимата запарка можете да подправите с резени ябълки, круши, дюли. Ако имате сушени праскови, кайсии, грозде, фурми – също можете да добавите. Мнозина го правят, за да избегнат и добавката на захар. Плодовете отделят фруктоза в запарката и обогатяват ароматите и сладостта. Така е по-полезно. Пък и все някой друг заблуден витамин също ще попадне в стомаха. По желание схрускайте останалите на дъното плодове след като приключите с пиенето на чай.

Домашна запарка от магданоз с добавки за отслабване и подсилване на кръвта по рецепта на леля Марта.

Някой подсилват чая си с ром. Можете да обедините аперитива и  сгряващата напитка в едно. Навред из зимните курорти се предлага комбинацията от чай с ром, която създава особено силно усещане за топлина. Пък и е доста пивко. В България в миналото са сипвали по 1 ч.л. домашна ракия в билковите отвари на децата, за облекчаване на гърлото и допълнително стопляне след игра в преспите. Вкусът не е толкова изтънчен като с ром, но пък определено добавката на домашна ракия е по-полезен вариант, ако напитката се приема с цел лечение и стопляне.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет зимни салати хит сред българите

Салати за зимата – хапнете като диетично основно, ако се опитвате да свалите килца след празниците.   виж още »

Изберете насипен чай пред пакетирания

В евтините пакетчета билкови запарки може да се крие чаена слама с ниско качество.   виж още »

Урок по правилна консумация на чай

Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта