Регистрация

Марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ завладя България

16 Feb 2023   /   nina123   /   Видяна: 8088
Марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ завладя България

Лога на фестивала на балканското сирене

Промоцията на марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ практически обхваща цяла България.

 

Една от най-нови марки на българския кулинарен пазар е „Кажи сирене! Балканско сирене“. Тя се появи като резултат от дейността на четири български и четири румънски местни инициативни групи, които реализират едноименния международен проект. Водещ партньор на проекта е МИГ „Раковски“, а останалите партньори са МИГ „Сливница – Драгоман“, МИГ „Балчик - Генерал Тошево“ и МИГ „Троян, Априлци, Угърчин“ и румънските МИГ „Напока Поролисум“, МИГ „Асоциация Текучи“, МИГ „Лидер Бистрица Насауд“ и МИГ Асоциация “Микрорегион Вайлор Крисурилор Алб ши Негру”. Проектното предложение включва съвместни дейности по проучване и документация на балканските сирена, избиране на сирена-посланици и изготвяне на маркетингова кампания за тяхното промотиране, както и местни дейности, извършвани на територията на всяка местна инициативна група – партньор по проекта.

Промоцията на марката „Кажи сирене! Балканско сирене“ практически обхваща цяла България.

Фестивал на балканскоро сирене в РаковскиВ Раковски се проведе фестивал на сиренетоЕкипът на МИГ „Раковски“, експерти по проекта и местни производители на сирене и млечни продукти взеха участие в първия по рода си Фестивал на сиренето на територията на Община Раковски в изпълнение на проект „Кажи сирене! Балканско сирене“, съгласно подписан административен договор № РД 50-73 от 02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР 2014-2020 г.

 

Личности при откриването на фестивала на сиренето в РаковскиФестивалът бе официално открит от Рангел Матански – председател на Общински съвет - Раковски, Татяна Бакова – заместник-кмет на община Раковски, и Мария Гиева – изпълнителен директор на Сдружение „Местна инициативна група Раковски“. С началото на фестивала бе даден старт на изложението, в което взеха участие производители на сирене и млечни продукти от територията на община Раковски и страната като Ферма „Ваневи“ и Ферма „Йовчеви“, които са добре познати местни производители. Те отново зарадваха гостите на събитието с дегустация на невероятно вкусните си сирена и кашкавали, представиха и част от останалите си продукти - кисело мляко, цедено мляко и извара. Присъстващите имаха удоволствието да опитат сирене, произведено от биволско мляко, както и биологично чисти продукти от планински региони, но също и продукцията на Тракийски университет – Стара Загора, които зарадваха местните жители с дегустация на сирене и кашкавал още преди официалното им пускане в търговската мрежа. Атракция предизвикаха демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка и дегустация на масло и мътеница, организирани от представителна група от с. Момчиловци, както и приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от биволско мляко, представено от Заралийска занаятчийска работилница.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певчевски и танцови състави от читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1908“ - гр. Раковски, читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1929“ - с. Шишманци и самодейни състави от цялата страна. Беше излъчена и първата част от видеофилм за популяризиране на сиренето и дейностите по проекта.

На хепънинг в Балчик представиха марката „Кажи сирене! Балканско сирене!” Уникални сирена, създадени от малки производители на млечни продукти на територията на Местната инициативна група (МИГ) „Балчик – Генерал Тошево”, бяха представени в Балчик на хепънинг, който носи името на проекта„Кажи сирене! Балканско сирене!” и се проведе на 2 септември м.г.

Целта на проекта е да изследва и документира балканските сирена в региона, да постави фокус върху традиционното производство на сирене, да създава маршрути и определя сирена-посланици, да брандира и популяризира балканското сирене.

Откриване на фестивала на сиренето в Балчик

Сред гостите на хепънинга в Балчик бяха експертите Иван Симов и Борислав Асенов от Министерството на земеделието и храните, председателят на УС на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ и кмет на община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на община Балчик Николай Ангелов, както и представители на партньорските Местни инициативни групи от страната и от Румъния, сред които и от водещата организация МИГ „Раковски“.

При представянето на проекта пред гостите Красен Русев, управител на сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“, съобщи, че е направено проучване през периода януари-март 2022 г. на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“. Идентифицирани и описани са 12 ферми за кози, овце и крави. Осем от тях са малки семейни ферми, които са съхранили местните традиции за ръчно производство на сирене и кашкавал. Това, което ги обединява, е традиционният начин на отглеждане на животните, ползване паша в екологично чист регион и производство на сирене и кашкавал от 100% истинско мляко.

Затова решихме да съберем производителите в един своеобразен празник, хепънинг, за да ги запознаем със собственици на ресторанти и магазини, които могат да разнообразят продукцията си“, поясни Красен Русев. Той уточни, че малките семейни ферми са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на Балчик и Генерал Тошево.

За целите на проекта и брандирането на балканското сирене са определени т.нар. сирена-посланици. Това са малки семейни ферми, които са съхранили стари фамилни рецепти при производството на сирене и кашкавал. Те са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на общините Балчик и Генерал Тошево. Неговата цел е да обедини местното културно и природно наследство с традиционното производство на сирене и кашкавал.

Първи международен фестивал на сиренето в град Сливница

Кажи Сирене! Балканско сирене в Сливница

Екипът на Местна инициативна група „Раковски“, експерти по проекта и членове на колективния върховен орган на сдружението взеха участие в Първия международен фестивал на сиренето в град Сливница, организиран от Местна инициативна група Сливница – Драгоман.

Фестивалът бе официално открит от Васко Стоилов – председател на УС на МИГ „Сливница – Драгоман“ и кмет на община Сливница, приветствени речи произнесоха и Стефан Спасов – началник отдел ВОМР в Министерство на земеделието, и Николина Цолова от областна администрация на Софийска област. С началото на фестивала бе даден старт на изложението, в което взеха участие 16 мандри от страната и чужбина, които представиха за дегустация свои продукти и споделиха модерни и разнообразни технологии за тяхното производство.

Територията на МИГ „Раковски“ отново бе достойно представена от „Ферма Ваневи“, чиито уникално вкусни и биологично чисти продукти – сирене, кашкавал, кисело и цедено мляко и масло предизвикаха истински фурор сред гостите, които им присъдиха чрез гласуване достойното трето място за любимци на публиката. Лично собственикът и производител Тодор Ванев прие почетния плакет и грамота и отговори на многобройните въпроси относно начина на производство на създалия сензация нов продукт на фермата – кисело мляко, произведено от млечни крави – порода „Жарсе“ с масленост 6%. Успехите на „Ферма Ваневи“ са изключително важни за всички участници в проектните дейности, както и за екипа на МИГ „Раковски“, защото напълно съответстват на основната цел на проекта - окуражаване и насърчаване на традиционните и непромишлени сирена, инвестиране в по-здравословно хранене, осигуряване на добър доход за производители и подпомагане и поддръжка на продуктивен сектор с успоредни възможности за туризъм и културни дейности.

Двудневен фестивал по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене“ организира „Местна инициативна група „Троян, Априлци, Угърчин“. Той се проведе на 14 и 15 октомври 2022 г. в град Троян с участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова.

Кажи Сирене! Балканско сирене в Троян

Фокусът на фестивала беше върху традиционното производство на млечни продукти от малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти. Местните продукти, които се произвеждат от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Наричат ги скритото съкровище на Балканите, заради което се обединяват под единен бранд – „Кажи сирене! Балканско сирене“, и без да губят националната си идентичност, осигуряват достойни доходи на фермерите в региона.

Разликата между традиционните местни и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията, което придава и специфичния вкус на различните млечни продукти. Точно тези уникални бактерии и технологии, запазени от векове, придават специалния „балкански вкус“, който ги различава от индустриалното производство.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

По Маршрута на сиренето на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“

     Провокират ни да потърсим новата марка „Кажи сирене! Балканско сирене“ по Маршрута на сиренето на територията на МИГ виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта