Регистрация

Безброй ползи за здравето, имунитета и теглото с етерични масла от цитруси

13 Jan 2022   /   nina123   /   Видяна: 1732
Безброй ползи за здравето, имунитета и теглото с етерични масла от цитруси

Етеричните масла от лимон, грейпфрут и мандарина спомагат за сваляне на свръхтегло и горене на мазнини, засилват имунитета, подобряват концентрацията, борят тревожността и напрежението и имат разкрасителни свойства.

Етеричните масла са в основата на цяла наука, позната като ароматерапия и след това развила се и в психоневроимунология. Днес те участват в козметичната и измивната индустрия, здравословния начин на живот, алтернативното лечение, диетологията, кулинарията, психологията и още редица сфери на живота. Съществуват над 1000 вида етерични масла, направени от билки, плодове, корени на растения, подправки, дървесни смоли и кори. И всяко от тях си има точно предназначение. За да не се губим в океана от информация, днес ще се спрем на цитрусовите етерични масла. Пък и след празниците може би ви е останала някоя опаковка от ароматизирането на коледните бисквити, сладкиши, свещи и напитки. Зимата е в разгара си и цитрусовите аромат и вкус отново са на мода.

Какви могат да бъдат цитрусовите етерични масла? Най-често срещаните са от лимон, грейпфрут и мандарина. Не бива да се бъркате, че лимоновата трева има общо с цитрусите – това е билка. За лимоновото, грейпфрутеното и мандариновото есенциално масло е трябва да се знае, че се произвеждат не от самия плод, ами от обелката му. Затова е важно да си намерите качествено масло, извлечено от плод с ядлива кора. Някои производители включват и влакната, защото те са основни носители на витамини и фибри в плода.

За какво са полезни етеричните масла от цитруси. Ползите им са безброй, но основно се препоръчват за борба със стреса, наднорменото тегло и подкожните мазнини. Подобряват функцията на ума и способностите за запаметяване и концентрация. Повишават силите на имунната система, извеждат вода и токсини от тялото, прочистват лимфата, стомаха, свободните радикали, мъртви и мутирали клетки в тялото. Подпомагат естественото овлажняване на кожата и косата, заздравяването на ноктите, зъбната и устната хигиена и спират вътрешни и кожни възпаления. Не на последно място доказано ободряват, дават енергия и вдъхват позитивизъм.

Как се приема лимоново масло? Важно е да се знае, че за една капка от него са използвани корите на 30 лимона. Съответно в 1 капка масло от грейпфрут за вложени корите и ципите на 20 плода, а в 1 капка масло от мандарина (или клементина) – 25 плода. Ясно е, че тези масла са супер концентрирани и с тях трябва да се внимава. Кое цитрусово масло ще предпочетете, е въпрос на личен избор, но бъдете особено съсредоточени при дозиране. За вътрешен прием не си позволявайте повече от 2 капки на ден и то при положение, че всяка една се разрежда в 200 мл леко затоплена вода. 2 капки са достатъчни, ако ще правите сладкиш, греяно вино или ще използвате в изпарител за свещи и инхалатор. Водният разтвор можете да пиете директно или да изсипете в контейнера на дифузер. Мирисът е най-бързото от всички човешки сетива, затова можете да се доверите, че полезните изпарения ще повлияят на ума ви веднага след разнасянето им във въздуха. А спирайки се на масло от цитрус, ще усетите как ви обзема спокойствие, апетитът изчезва и енергията влиза в тялото ви.

Етерични масла в козметиката. Ако денят ви минава на открито или в движение и нямате възможност да се насладите на аромата в офиса си или у дома, можете да вложите маслата в козметиката си. За целта капнете 1 капка в 1 ч.л. кокосово или какаово масло и намажете китките, свивките на лактите и колената. Добавете към дневния си крем в същата пропорция за освежаване на кожата, облекчаване на акнето, избистряне на тена. Капка в шампоана ще подхрани косата и ще успокои раздразнения скалп. ВАЖНО! Поради високата концентрация на маслата, намазаната с тях кожа проявява фоточувствителност, затова не се излагайте на пряка слънчева светлина в следващите 12 часа. Добавени 2 капки лимоново масло в крема за тяло действа като мощен репелент.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета за лидери моделира ума и тялото към успехи

Life coach диета е иновативен метод за поддържане на идеално здраве и фигура, перфектни отношения в дома и службата и усещане за сигурност, енергичнос виж още »

5 подправки, с които ядем и слабеем

Индийските подправки извайват фигурата с гореща пикантност, силен аромат, разграждане на мазнините и регулиране на хормоните.   виж още »

Любимият плодов аромат издава характера

Любителите на малини се отдават на творчество, а харесващите банани разбиват сърцата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта