Регистрация

Хранене преди плаж за здрава кожата и добро храносмилане

24 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1958
Хранене преди плаж за здрава кожата и добро храносмилане

Хранене преди лятната почивка – много течности, фибри, пробиотични бактерии и мастноразтворими витамини ще ви помогнат да запазите гладка кожа, добро настроение, стомашно здраве и енергичност под жарките слънчеви лъчи.

 

Времето на дългоочакваната лятна ваканция наближава, а топлите дни от календара, оставащи до бленуваната почивка, са дълги и изпълнени с нетърпение. Хората са склонни в еуфорията си да забравят да се погрижат за тялото предварително, за да разполагат с пълния му потенциал на плажа. А не е тайна, че силното слънце, солената вода, смяната на климата, храненето по заведения, безсънните нощи и типичната умора от почивката могат да причинят неразположения и да попречат на ценностната наслада от ваканцията. За да бъде организмът готов да поеме атаките на жегата, влагата, храната, алкохола и околната среда на плажа, е добре да се зареди предварително с някои жизнено необходими вещества, които повишават защитите му. Ето на какво да наблегнете в менюто си преди да дойде време за почивка, за да можете да се порадвате пълноценно на летните преживявания.

Фибрите ще ви спасят от подуване и стомашен дискомфорт. Богатата на влакна и фибри храна прави храносмилането лесно. По време на лятната почивка се хапват доста пържени ястия, пийва се студена биричка и здравословните навици остават на заден план пред вида на чипс, сладолед, пица и цаца. А всичко това натоварва стомаха и може да се появи неприятно подуване. Ето защо 10-тина дни преди да отпътувате за мечтаната дестинация, преминете на хранителен режим, съдържащ много пресни плодове и зеленчуци. Така ще вкарате стомаха си в режим на активна работа и той ще се подготви по-добре за атаката на вредната храна и алкохола.

Полезните бактерии във ферментиралите продукти предпазват от запек и диария на плажа. Стомашното разстройство или запекът са често срещана неприятност по време на лятната почивка. Смяната на климата и начина на хранене води до невъзможност червата да функционират правилно. Отделно лятото е сезонът на стомашните бактерии и вируси. Заредете се с полезни бактерии като хапвате преди заминаването продукти, богати на пробиотици. Това са кисели млека, комбуча напитки, туршии и продукти от ферментирали ядки, заместващи сирената. Можете да си правите домашен таратор, айран, салата Снежанка или да сервирате за гарнитура царска туршия или кисели краставички вместо картофи и ориз.

Подсилете кожата с естествени източници на витамини А и Е. Когато тялото е изложено на продължително слънцегреене, особено под силните летни лъчи, в него се образуват свободни радикали. Освен че рискувате да се сдобиете с чисто нов целулит, можете да почувствате умора и отпадналост и кожата да стане суха и люспеща. Двата основни витамина, които подхранват и помагат за регенерацията на кожата, както и имат силно антиоксидантно действие срещу свободните радикали, са витамин А и витамин Е. Те се усвояват пълноценно, когато попадат в организма чрез естествени източници, а не под формата на хранителни добавки. Ето защо е добре да хапвате сурови ядки, сурови семена, студено пресовани растителни мазнини и мазна риба преди лятната почивка. Заложете на кашу, бадеми, бразилски орех, орехи, лешници, суров слънчоглед и тиквени семки, сусам и тахан, зехтин extra virgin, сьомга, скумрия, лен и ленено масло, авокадо. Хапвайте всеки ден и кожата ви ще запази добрата си форма на плажа.

Поддържайте добра хидратация. Приемането на адекватно количество течности и соли е важно, за да съумеете да запазите водния баланс в тялото. Ако сте дехидратирани, е възможно да се появят причернявания, проблеми с кръвното налягане и сърдечната дейност, главоболие, косопад и нови бръчки на лицето. Затова преминете в режим пиене на вода, айран и хапване на диня. Понякога чистата вода преминава през тялото без да се задържи от клетките, ето защо щипка сол или естествените соли в динята и таратора ще помогнат да се хидратирате по-добре. Чаша вода с малко мед и лимонов сок също е добро решение. До 2,5 литра течности на ден определено ще ви бъдат от полза без да навредят.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетични и вкусни домашни сладоледени десерти

Домашни летни десерти с малко продукти, малко калории, но много вкус и красота.   виж още »

Как се прави плуващ хладилник за напитки в басейна

Плуващ контейнер за храна позволява да хапвате и пийвате без да излизате от водата.   виж още »

Диета за прочистване на черния дроб след лятната почивка

Пиенето на зеленчукови сокове, спирането на алкохола и мазните храни и приготвянето на домашни отвари възвръща силите на черния дроб.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта