Регистрация

Домашен коледен микс от подправки за напитки и сладкиши

22 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 7756
Домашен коледен микс от подправки за напитки и сладкиши

Подправка с канела, джинджифил, карамфил и още съставки, с която да направите празнични сладкиши, топли зимни напитки и любимите тестени храни.

 

Зимните празници наближават, а дните са къси и студени. Хората имат възможност да се насладят на топлината на домашния уют, а какво е той без чаша топла напитка или домашно направен сладкиш. Приятно е кухнята да ухае на зимен микс от подправки, но по магазините трудно се намират готови пакетчета с ароматните смеси. Ето защо домакините се налага да си ги приготвят сами. Не е никак сложно, а и така ще имате винаги под ръка благоуханно бурканче с магически дъх, който да добавите в бисквити, греяно вино, чай, кексове и други глезорийки, от които домът да придобие аромат на коледни празници и зимна атмосфера. Ето и как да си приготвите сместа.

Какво съдържа сместа от подправки за зимни сладкиши и напитки? Най-важна в него е канелата, но за да се разнесе магическото благоухание, тя трябва да си партнира още с карамфил, джинджифил, анасон и индийско орехче. Добавят се по желание бахар, кардамон и кориандър. А отделно можете да използвате и кори от портокал, лимон или грейпфрут за идеален завършек на ароматния микс. И докато някои от подправките е по-добре да купите в смлян вариант, то други можете да запечете на сух тиган и след това да смелите в мелница за кафе или каменна сол, за да се усещат по-добре.

Смлени съставки и цели семена за коледната смес от подправки. Канелата и джинджифила най-добре си вземете в смлян вариант, за да използвате директно прахта. Карамфила, семената анасон и кардамон смелете с мелничка, а бахара и кориандъра пекнете на сух тиган преди смилане. Колкото до индийското орехче – то просто се рендосва на ренде. А когато вече имате всичко необходимо за сместа, ето и как да си я направите.

Пропорции на сместа за зимни сладкиши и напитки. За по-лесно можете да приемете, че една част е равна на 1 с.л., а ½ част – на 1 ч.л. Разбира се, може и да си направите смес в голям буркан и да ползвате дълго време, но дори и малкото зимно бурканче би трябвало да стигне на едно домакинство за студените месеци. Смесете 4 части канела с 1 част джинджифил, ½ част карамфил, ½ част бахар, 1 част анасон, 1,5 части кардамон, 1 част индийско орехче и ½ част кориандър. Раздрусайте бурканчето докато съставките се смесят хубаво. А след това по желание можете да сложите няколко зърна ориз в марля и да приберете в съда. Оризът ще попие излишната влага, за да остане подправката пръхкава и свежа по-дълго. Затворете с капак и приберете в долапа като решение за бързо реагиране.

В какво се използва зимната подправка. Независимо дали ще я комбинирате с цитрусови кори или ще използвате без други добавки, смело можете да прибавите от нея в чашата с горещ шоколад,в топлото мляко или в чая. Греяното вино с мед става божествено с 1 с.л. от тази смес. Ако си правите домашни бисквити, меденки и курабийки, опитайте да обогатите с ароматния микс. Можете да ръснете в тесто за кифлички и да превърнете обикновения кекс в празнична вкусотия. Някои деца дори харесват филийка, намазана с масло и мед, поръсена с подправката. А в дома ще се носи празнично ухание на уют.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да изберем месо за Коледа и как да го сготвим?

Какво месо да изберем според начина по който ще се сготви и кои меса за какви термични обработки са най-подходящи?   виж още »

Традиционни български ястия за Бъдни вечер

Какво се слага на трапезата на Бъдни вечер и кои хранителни продукти са най-купуваните от българина за семейния празник?  виж още »

5-те афродизиака, с които прекаляваме по Коледа

Обилната празнична вечеря зарежда тялото с полова мощ. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта