Регистрация

Сладкото очарование на хора с имена на подправки

31 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1456
Сладкото очарование на хора с имена на подправки

Бебета, кръстени на храна и билки радват и хвърлят в потрес с имената си.

 

В епохата на мултинационалността все повече бъдещи родители избират за своите рожби екзотични имена. Сред тях определено се нареждат и кръщения на хранителни продукти и известни ястия. Понякога загубени в превода мама и татко правят грешки, но друг път се оказва, че са избрали за мъничето си модерно, сладникаво, ароматно или пък вкусно име. Добър пример са имена като Галина (итал. – кокошка), сексапилното Чери (черешка), Робърт (на галено Боб, ала не и фасул), Шери (испанско вино), Мадлен или Шарлот(а) (пандишпанов сладкиш), Маргарита (първата пица в света). Други родители са още по-крайни в оригиналността си като директно избират Магданоз, Слива, Бри, Коб (прословутата салата от остатъци), Девън (основен сладкарски крем). А ето и някои от най-известните женски имена на подправки, които сеят своя кръщелен аромат по света.

Името Мелиса означава маточина. Всъщност това е една от най-полезните билки за женската полова система, ето защо може да се свърже с пожелания за крепко здраве и женственост. Названието е традиционно за европейската част на Турция, но все по-често се среща в западноевропейските и американските кръщелни свидетелства.

Името Джинджър означава джинджифил. Може да бъде свързано със старото народно Джинджифила или Джинджифилка, но представителите на силния пол ще се съгласят, че Джинджър звучи далеч по-секси. В миналото така са назовавани бебета, които се раждат със светла или рижа коса, която прилича на сушен стрит джиджифил. И до днес названието прави връзка със златиста или светлокестенява коса с червеникави нюанси.

Името Карамфила все по-рядко се появява в България. Докато в епохата на социализма е сред предпочитаните названия за деца, днес сякаш звучи бабешко. Но какво по-вкусно от бабините домашни курабийки с дъх на карамфил? Особено ако са замесени от ръцете на Карамфила или Карамфилка.

Името Пепър означава пипер. Звучи закачливо, но определено може да бъде показател за човек с пиперлив нрав. Тук може би трябва да се знае какъв пипер са имали на идея родителите – лют или сладък, черен или бял, млян или на люспи.

Името Камелия или Камил(а) означава билка на спокойствието. Ето защо дамите, кръстени по този начин, черпят на Цветница. Камелия все още е традиционно и срещано българско име. Но знаете ли, че това е цвете, от което се приготвят запарки и отвари за успокояване и балансиране?

Името Розмари идва от ароматна билка. Освен че розмаринът е част от прословутия италиански микс подправки, той е идеално допълнение към печени картофи и бели меса. Трябва да се признае, че звучи особено сладко и закачливо и определено под формата на име не прави асоциации с италианска манджа.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Картофени дукеси – ястие с име на синя кръв

Защо печените хапки от картофено пюре се казват дукеси, как се правят дукеси от картофи и какви модерни добавки можете да сложите в сместа за тях? &n виж още »

Кулинарен майтап с имената на родни черноморски курорти

От Надранкулак през ПивоВарна до Срезово – къде ще преяждаме и препиваме това лято?   виж още »

Български села с весели имена на храна – част 2

Вижте кой е кръстил село Недоклан, с какво се занимават жителите на Виноградец и къде се намира село на име Бабек. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта