Регистрация

Целувката като диета – отслабване, имунитет и щастие

06 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1522
Целувката като диета – отслабване, имунитет и щастие

Причини да се целуваме по-често и как целувката подобрява здравословния статус?

 

6-ти юли е обявен за Световен ден на целувката. Това е ласката, с която децата се докосват до родителите си, заспиват и се събуждат с усещане за спокойствие. Тя е най-възвишената ласка между влюбени, символ на обич, опека, привързаност. Оказва се, че целувката е и храна – както физическа, така и духовна. Науката открива, че в нея има много повече от допир, а експерти я обявяват за диета, здравословен навик и определено едно от най-добрите лекарства за имунитет. Ето какво казват научните факти.

Целувката е храна и диета. Ако е с впити устни с любимия човек за около 30 секунди се обменят 0,7 мг протеин, още толкова мазнини, 0,5 мг сол и около 0,2 мг органични съставки.* Една целувка не достига, но с малко повече страст и усилия се постига едно минимално междинно хранене. В крайна сметка никой не стои с хронометър до главата докато трае целувката. За сметка на това на всеки 5 секунди се изразходва по 1 калория. Това е идеален начин за смъкване на килограми без тежка физическа дейност.

Целувката повишава имунитета. За 30 секунди партньорите обменят 1 милиард бактерии, като 80 000 от тях са различни и нови за дадения организъм. Така тялото получава нежен букет от нови и различни микроорганизми, към които все още не е изградил имунитет. Научава се да се бори с тях и повишава защитните си сили. Само 24 часа по-късно от богата размяна на бактерии не е останала следа освен придобитата поносимост и изградения имунен отговор. Д-р Анна Мачин от Университета в Оксфорд доказва, че целувката е неволно взимане на хистологична проба от партньора и чрез нея човек успява да провери своята съвместимост с него**.

Целувката лекува и ни прави щастливи. По време на целувка, независимо дали е с обич или страст, се отделят два ключови хормона – ендорфин (хормон на щастието) и окситоцин (хормон на любовта). Те намаляват нивата на кортизол  и адреналин, предизвикващи стрес, паника, изнервеност и предизвикват появата на спокойствие и усмивка. Ето защо специалисти съветват родителите да се целуват децата преди сън, изпит или стресова ситуация. Същото важи и за по-интимната целувка при възрастни индивиди. Тя действа като обезболяващо успокоително, което дава сила и самочувствие. Освен това има лечебна сила при състояния, предизвикани от негативни емоции. Подобрява работата на щитовидната жлеза, а оттам и на системите в цялото тяло.

Колко време продължава истинската целувка? За съжаление извадка от възрастно американско население доказва, че човек се целува по-малко от 5 минути годишно с партньора си. А не бива да е така. Този акт трябва да е максимално дълъг, когато носи истинска наслада. Рекордът на най-продължителна целувка е 30 часа, 59 минути и 27 секунди. Първата целувка с език се случва около навършването на 14-годишна възраст, а 20 160 секунди от живота преминават в целуване.

 

* Брайсън, Бил. Тялото. Ciela – 2020, 39 стр.

** Брайсън, Бил. Тялото. Ciela – 2020, 39 стр.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често. виж още »

Двойки се събират чрез съдържанието на хладилника

Сайт за запознанства преценява кои хора са подходящи един за друг като надникне в съдържанието на хладилника им. виж още »

Вечерите на по чашка сплотяват влюбените

Пийте алкохол с половинката си, за да нямате дразги и караници. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта