Регистрация

Чипс от маруля? Да – от кейл.

27 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 2174
Чипс от маруля? Да – от кейл.

Нов здравословен чипс на фурна с протеин радва небцето и се превръща в модерен продукт на полезното хранене. Това е чипс от кейл.

 

Кейл е зеленчук, който по вид може да бъде сбъркан от по-малко наблюдателните потребители с къдрава маруля. Ала щом листата му се усетят между пръстите, се отчита, че те са повече с твърдостта и жилавостта на зеле или лапад, отколкото на салата. Въпреки че е богат на витамини и минерали, съдържа големи дози растителен протеин и фибри и доказано има противоракови свойства, кейлът тъне в забрава години наред.

 

Как се готви кейл? Жилавите му листа не са предпочитани за основа на салата, защото са лишени от крехкост. В сурово състояние могат да се добавят към други листни зеленчуци, за да придобие салатата богата съвкупност от текстури. Но ако решите да си го хапнете просто така, твърде вероятно ще се почувствате като кон или крава на паша. В крем супи напомня спанак и е добра основа на подобен тип предястия. Ала се оказва, че при един вид термична обработка става наистина божествен – при печене.

 

Какво представлява чипсът от кейл? Това са измити, подсушени и накъсани на едро листа от зеленчука, които са изпечени или изсушени на фурна до получаването на хрупкава текстура. Удоволствието да се сдъвче тази храна е невероятно. Стига да е добре овкусен, кейлът се превръща в петзвезден чипс. Въпреки че е листен зеленчук, се оказва идеално мезе за бира, както и различни бели и червени вина. Съдържа малко калории, стабилно количество протеин и запазва някои от полезните си вещества дори и след термичната обработка.

 

Как се прави чипс от кейл? Първо разделете зеленчука на отделни листенца и след това измийте добре. После подсушете хубаво – не бива да остава никаква вода. Листата накъсайте на едро или оставете цели. Подредете в тава, застлана с хартия за печене. Тук идва изборът на подправки. Солта е задължителна, а след това слагайте сушени овкусители каквито харесвате. Връзва се идеално с пушен пипер, лют пипер, кимион, къри, чесън на прах, дори и неподсладено или леко подсладено какао. Изберете и поръсете двустранно. После покапете с малко растителна мазнина за готвене и пъхнете в предварително загрята фурна.

 

Колко време се готви печен кейл? Имате два варианта. Доказано най-вкусният е да държите на тази температура 12 минути, като на седмата извадите и обърнете листата. В края на термичната обработка те трябва да са тъмно зелени (да са запазили естествения си цвят). Може да има леки изгорели участъци по връхчетата. Има вариант, при който можете да пуснете фурната на 120 градуса с вентилатор и да сушите зеленчука вътре за 20 минути. Тук не е нужно да се обръща, но може да бъде по-малко хрупкав на финала.

 

Ако се решите да си направите това лесно и полезно мезе у дома, приканяме да споделите крайния резултат на фейсбук страницата на kulinarno.bg.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Чипс от ябълки за зимата

Как се сушат ябълки или как се прави ябълков чипс от пресни ябълки?   виж още »

Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

Каква е функцията на въздуха в пакетчетата с чипс и защо понякога в опаковката има повече въздух, отколкото продукт?   виж още »

Как старите пържени картофки стават като нови?

Защо все повече хора изхвърлят пържените картофи и как се притоплят стари пържени картофи, за да станат като току-що излезли от тигана?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта