Регистрация

Честваме Св. Св. Константин и Елена с голям курбан

20 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1216
Честваме Св. Св. Константин и Елена с голям курбан

Нестинарки с иконата на светците танцуват върху жаравата, останала от огъня за готвене на курбана.

 

На 21-и май християните честват паметта на Св. Св. Константин и Елена. Те са майка и син, допринесли много за популяризирането на християнството като религия. Царица Елена живяла през III век във Византия. Тя се увлякла по християнството и посетила Светите места, като построила храмове и църкви. Вървейки по стъпките на Исус Христос царицата открила кръста, на който бил разпънат. Синът ѝ Константин поема престола и продължава делото на майка си. Той приема Християнството като официална религия в Константинопол, затова и градът (днешен Истанбул) носи неговото име в продължение на близо 16 века. Майка и син са обявени посмъртно за светци заради приноса си в популяризирането на религията.

 

Нестинарство на Св. Св. Константин и Елена. На този ден в много краища на България се практикува ритуалът нестинарство, обявен за нематериално културно наследство на страната. Празникът на двамата светци се приема за преход между пролетта и лятото. Познати и непознати се събират на обща трапеза, където по традиция се яде курбан чорба.

 

Традиции на Св. Св. Константин и Елена. На този ден в миналото е прието да не се работи по ниви и не се извеждат стадата, защото всички трябва да се обединят в подготовката за празника. Част от хората се включват в почистването на празничното място и направата на кладата – огънят трябва да е пищен, а полето, където е запален, да може да побере всички люде от населеното място. Други се заемат с подготовката на празнична курбан чорба. А през това време нестинарки и техните близки се подготвят за огнения танц.

 

Когато курбанът се свари, въглените от огъня се разстилат в голям кръг. Млади момичета с боси крака и икона на Св. Св. Константин и Елена танцуват върху горещата жарава, като се вярва, че светците спират усещането за болка. Именно затова от устните на всяка танцьорка се цеди тиха молитва. След като момичетата приключат с нестинарството, хората се хващат на общо хоро около останалите въглени. После всички сядат заедно на празничната курбан вечеря.

 

Днес имен ден имат Елен, Елена, Елеонора, Еленко, Костадин, Константин, Константина, Костадина, Динко, Динка и техни производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците с пожелание за крепко здраве, огнени преживявания и стойностни успехи.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Петльовден се готви петльова чорба за здраве на децата

Момчетата хапват петльови бутчета за сила, а момичетата – крилца, за да бъдат майки-орлици.   виж още »

На пророк Даниел жените да замесят погача

С къшей домашна питка, подаден на близък или непознат, настоящи и бъдещи майки получават благословия за лесно раждане и здрави рожби.   виж още »

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта