Регистрация

Черен дроб и морски дарове забавят побеляването

07 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1148
Черен дроб и морски дарове забавят побеляването

Храна, с която се спира побеляването на косата.

 

Подписът на изминалите години върху човешката външност е безпощаден маркер за натрупания опит, от който за съжаление няма спасение. Белите коси и браздите по кожата едновременно напомнят за безпомощността на суетата и изминалото време. В научните среди правилото на побеляването се нарича 50-50-50, защото е доказано, че 50% от хората над 50—годишна възраст вече имат 50% побеляла коса. Посивяват също веждите и космите по тялото, а процесът е необратим и само козметичните линии успяват да го скрият от очите на околните със специално създадени бои. Може ли с хранене да се намали и забави побеляването и какъв режим се препоръчва за запазване на естествения цвят на косата, обясняват от БГНЕС.

Побеляването като генетичен белег. За съжаление е доказано, че в генетичния код на всеки човек е отбелязано кога ще започне да вижда сребърни косми. Но моментът може да бъде забавен. Като цяло бялата раса побелява най-рано, следвана от жълтата. Тъмните хора най-късно откриват сивата си коса. Какво е общото в пигментацията между цвета на кожата и възрастта на посивяване, не се знае все още. Космите променят структура в ДНК, затова веднъж побелели, те не могат да започнат да израстват с пигмент. Белотата идва от корена, а фактът, че едни косми са бели, а други все още не, кара косата да изглежда посивяла.

Как да намаля побеляването на косата с диета? Изследователи установили, че белите косми от старост се появяват когато в организма има недостиг на витамин В12 и елемента мед. Според проучване, проведено през 2018-а година 15% от европейците страдат от недостиг на витамин В12, затова при тях побеляването започва още в по-младите години, независимо от генетичния код. Затова експертите препоръчват профилактично хранене с богати на веществото продукти – черен дроб, яйца, риба и морски дарове, моркови и немазно червено месо в  умерени количества. Любопитно е, че тези продукти съдържат и мед. Елементът може да се набави също от черния шоколад, листните зеленчуци и суровите ядки. Ето защо умерената европейска диета е напълно благоприятна за поддържането на младия вид на окосмяването на европееца.

Фактори, които причиняват побеляване на косата. Освен генетиката, в която човек все още няма познанията да се намеси, появата и растежът на белите коси могат да бъдат провокирани от стресови ситуации и здравословни проблеми. Излагане на радиация, химиотерапия и тежки болнични лечения, повратни и критични моменти в житейския път са сред възможните причини за сивотата на косата. Но човек трябва да внимава и какво слага в устата си. Пушачите побеляват средно с 4 години по-рано от връстниците си, които не практикуват порочния навик. Алкохолиците също имат повече бели косми. Експертите са на мнение, че понякога побеляването на косата е не само признак на напредващата възраст, но и на безотговорния и напрегнат живот, който хората водят.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дайте желязо на дългата коса с храна

Сухата и изтощена коса има нужда от кислород, а той достига до краищата благодарение на желязото в менюто.   виж още »

Маска за коса с червен лук – мирише, но помага

Мазило за глава с червен лук бори пърхота и заздравява гривата.   виж още »

Няколко трика, ако маската за коса ви свърши внезапно

В кухнята си имате всичко необходимо, за да задравите косъма и да накарате косата си да засияе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта