Регистрация

Хранене при мръсен въздух

15 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2227
Хранене при мръсен въздух

Кисело мляко и вода отмиват вдишаните замърсявания, а зеленчуците и плодовете борят свободните радикали.

 

Мръсният въздух в големите български градове през зимата е проблем, който рефлектира върху здравето. За съжаление излизането с маска на лицето, пускането на пречистватели у дома и избягването на чести разходки решават проблема само частично. Човек не може да се лиши от ежедневните си задължения и да промени коренно начина си на живот, за да се спаси. Но пък може да изчисти част от негативното влияние, спазвайки прости хранителни правила.

 

Кисело мляко чисти токсини и бори замърсявания. Неслучайно в много предприятия, където работниците се трудят в замърсена среда, се раздава задължително кисело мляко. Този продукт има свойството да премахва замърсявания както от дихателните пътища, така и от стомаха и дори кръвта. Това е универсален чистач на тялото, подложено на прахово, микробно и дори радиационно замърсяване. Затова го включете в менюто си през „мръсното“ време. Най-добре е да се консумира на гладно и непосредствено след излагане на неблагоприятното влияние. Избирайте качествени кисели млека - по стандарт и с висок процент масленост.

 

Пиене на вода при излагане на мръсен въздух. Водата има изконното качество да отмива. Ако сте дишали градския въздух по път за работа или при прибиране у дома, можете да изплакнете устата си с вода, да издухате носа и дори да се изплюете, за да премахнете частиците, полепнали по дихателните пътища. А след това пийте вода. Не само непосредствено след излагане на мръсотията, но и през целия ден. Тя ще подпомогне тялото в опита му да се отърве от нечистотиите, попаднали в него. Добре е да увеличите с поне ¼ консумацията на вода в дните с мръсен въздух.

 

Ядене на плодове и зеленчуци бори свободните радикали. Една от вредите, нанесени от замърсяването на въздуха, е образуването на свободни радикали в тялото. Те водят до оксидативен стрес и натоварват почти всички органи и системи. Освен високо кръвно, образуване на целулит, понижаване на имунитета, нервност, те могат да доведат и до забавяне на реакциите, невъзможност за запаметяване и гладко мислене, защото атакуват мозъка. За целта прибавете в менюто си антиоксиданти. Не е задължително да са под формата на таблетки. Просто хапвайте повече плодове и зеленчуци. Ако си намерите екологично чисти, ще имате най-голяма полза.

 

Йод при борба с мръсния въздух. Градското замърсяване не може да се мери с радиационното, но елементът йод подпомага прочистването и при двете. Отново можете да избегнете приема на таблетки като хапвате картофи, фасул, боровинки и годжи бери, млечни продукти, листни зеленчуци и морски водорасли. Нека солта, с която готвите бъде йодирана.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дайкон – нова ряпа на зимната трапеза

Китайската дайкон ряпа разтваря камъни в бъбреците, подобрява храносмилането и радва с ненатрапчив мек и свеж вкус. виж още »

Кулинарни хитринки за избор на зеленчуци през зимата

Как да познаем дали един зеленчук е отгледан и узрял с помощта на вредна за организма химия. виж още »

Апитерапия за имунитет през зимата

Биоимуностимулатор с пчелни продукти дарява на тялото природен букет от всички необходими съставки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта