Регистрация

Хитър план за спасяване на чешката жива бира

06 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1483
Хитър план за спасяване на чешката жива бира

Онлайн поръчки на бира с нисък срок на годност спасяват пивото от разваляне и застой.

 

Не е тайна, че истинските полезни качества на бирата се съхраняват в нефилтрираното и непастьоризирано пиво, което обаче има доста по-кратък срок на годност. Също така не е тайна, че майката на качествената бира е Чехия, където днес витае духът на Covid-19, застрашавайки човешки животи, семеен бизнес и държавна икономика. И какво друго, ако не качествената кехлибарена течност, се появява като лице на личната и всенародна трагедия.

 

Живата бира се разваля бързо! С този призив излязоха пивовари в средата на март, когато в Чехия също бе обявено извънредно положение и хранителните заведения се оказаха принудени да преустановят работата си. В много от тези ресторанти и пъбове се сервира непастьоризирана и нефилтрирана бира, произвеждана от малки семейни пивоварни, предвидени да захранват едно или няколко заведения. Но сега пивото застоява, а връзката между производител и краен клиент е прекъсната.

 

Защо не се продава жива бира в супермаркетите? В големите магазини за хранителни продукти съхранението на този тип пиво е трудоемко и заема голямо пространство, в което се разполагат мега кеговете за наливане. Затова и повечето големи вериги в страната отказват да продават иначе търсената и предпочитана стока. А до края на извънредното положение тя ще се е развалила, независимо от правилното и адекватно съхранение от производителите. Но решение има.

 

Сайтът ZachranPivo (Спаси бирата) предлага онлайн поръчки и доставки до врата. В новооткрития в интернет портал вече са се присъединили 169 фирми, произвели количества жива бира преди извънредното положение. В момента пред потребителя стоят близо 6 милиона порции живо пиво, което може да бъде поръчано и доставено със специален транспорт и при високи хигиенни норми до дома. Така обявеното за мнозина като „греховно“ изхвърляне на пиво може да бъде превърнато в приятно пазаруване на любимата напитка.

 

Спаси бирата работи само в рамките на Чехия. За съжаление граничните карантинни норми отново предразполагат към застояване на бирата, затова сайтът работи само за страната. Но пък обединява потребители и продукти от всяко кътче. В специален форум любителите на „фанта хмел“ дори обсъждат качествата на напитките, които са си закупили и си уреждат онлайн дегустации. Ето още една роля на интернет в човешката комуникация. И най-вече в спасяването от фалит на много производители и семейства. Не на последно място – качествената бира все пак има шанс да бъде изпита дори и в състояние на криза.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Здравословни ползи от пиенето на бира

Умерената консумация на пиво пази сърцето, подмладява, грижи се за бъбреците и здравината на зъбите и устната кухина.   виж още »

Български учени възпяха качествата на бирата

Пивото е по-полезно от някои плодове, отсичат родни хранителни експерти. виж още »

Untappd – онлайн бираджии дават съвети на пиячи

Нова социална мрежа за любителите на бирарии съветва коя е най-подходящата кръчма във вашия град. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта